Annonce

Annonce

Hvede

Der dyrkes masser af økologisk rug og havre i Danmark, men dansk økologisk hvede kan blive en flaskehals, når 30 pct. af foderet til fjerkræ fra januar skal være dansk. Foto: Marie Louise Simonsen

Økologer skal bruge mere dansk foder

EU strammer kravene til selvforsyning med foder for både økologisk kvæg, svin og fjerkræ.

Fra januar 2021 skal økologiske grise, høns og kyllinger have mere hjemmedyrket eller i hvert fald dansk-produceret foder. Andelen hæves fra 20 til 30 pct. som følge af en aftale i EU om nye økologiregler, som blev indgået 3. marts. I 2023 følger kvæget efter. Her hæves andelen fra 60 til 70 pct. dansk eller hjemmedyrket foder.

I praksis vil husdyrproducenterne dog næppe mærke den helt store forskel.

"En typisk foderration til malkekøer indeholder 60-65 pct. kløvergræs og andet grovfoder, og så er der jo ikke langt til at opfylde de 70 pct. med hjemmeavlet eller indkøbt dansk korn," forklarer kvægchef i ØkologiRådgivning Danmark Erik Andersen.

Svine- og fjerkræproducenterne vil næppe heller mærke ændringen, idet foderstofvirksomhederne herforventes at sikre den nødvendige andel danskproduceret foder i blandingerne. Prisen kan dog påvirkes, når en større andel af foderet skal være dansk.

I DLG forventer fjerkrækonsulent Henrik Jensen en udfordring med at skaffe tilstrækkelig med dansk økologisk hvede til fjerkræfoderet.

"Økologisk fjerkræfoder indeholder meget hvede men også havre og byg. Dog ikke rug, da fjerkræ ikke kan omsætte dette. Til den kommende høst kan det blive udfordrende at skaffe tilstrækkelige mængder dansk økologisk hvede, fordi den danske produktion er begrænset. Men vi skal nok få løst opgaven bl.a. ved at benytte mere af de andre kornarter og ved at benytte dansk omlægningshvede i stedet for," forklarer han.

De nye regler kan således føre til en øget efterspørgsel efter danske råvarer og dermed ende med at være et lille lyspunkt for de økologiske planteavlere på et marked, der pt. er særdeles velforsynet med korn efter en større omlægningsbølge de senere år.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg