Annonce
Annonce
Der dyrkes masser af økologisk rug og havre i Danmark, men dansk økologisk hvede kan blive en flaskehals, når 30 pct. af foderet til fjerkræ fra januar skal være dansk. Foto: Marie Louise Simonsen
Økologer skal bruge mere dansk foder
EU strammer kravene til selvforsyning med foder for både økologisk kvæg, svin og fjerkræ.
Fra januar 2021 skal økologiske grise, høns og kyllinger
have mere hjemmedyrket eller i hvert fald dansk-produceret foder. Andelen hæves
fra 20 til 30 pct. som følge af en aftale i EU om nye økologiregler, som
blev indgået 3. marts. I 2023 følger kvæget efter. Her hæves andelen fra 60 til
70 pct. dansk eller hjemmedyrket foder.
I praksis vil husdyrproducenterne dog næppe mærke den helt store forskel.
"En typisk foderration til malkekøer indeholder 60-65 pct. kløvergræs og andet grovfoder, og så er der jo ikke langt til at opfylde de 70 pct. med hjemmeavlet eller indkøbt dansk korn," forklarer kvægchef i ØkologiRådgivning Danmark Erik Andersen.
Svine- og fjerkræproducenterne vil næppe heller mærke ændringen, idet foderstofvirksomhederne herforventes at sikre den nødvendige andel danskproduceret foder i blandingerne. Prisen kan dog påvirkes, når en større andel af foderet skal være dansk.
I DLG forventer fjerkrækonsulent Henrik Jensen en udfordring med at skaffe tilstrækkelig med dansk økologisk hvede til fjerkræfoderet.
"Økologisk fjerkræfoder indeholder meget hvede men også havre og byg. Dog ikke rug, da fjerkræ ikke kan omsætte dette. Til den kommende høst kan det blive udfordrende at skaffe tilstrækkelige mængder dansk økologisk hvede, fordi den danske produktion er begrænset. Men vi skal nok få løst opgaven bl.a. ved at benytte mere af de andre kornarter og ved at benytte dansk omlægningshvede i stedet for," forklarer han.
De nye regler kan således føre til en øget efterspørgsel efter danske råvarer og dermed ende med at være et lille lyspunkt for de økologiske planteavlere på et marked, der pt. er særdeles velforsynet med korn efter en større omlægningsbølge de senere år.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.