Annonce
Annonce
Økologikonsulent Jens Peter Hermansen (t.v.) fortæller, at der ses en stigende interesse for permakultur blandt nye producenter. Foto: Jakob Brandt
Økologer tilbyder omlægningstjek til forening for permakultur
Økologisk Landsforening tilbyder nu gratis omlægningstjek for landmænd, der beskæftiger sig med permakultur, så de kan forene de to systemer.
Selvom permakultur og de økologiske regler og principper ikke er helt ens på alle områder, er der alligevel flere sammenfald mellem de to systemer.
Nu får landmænd, der dyrker permakultur så muligheden for at se, om de kan forene det med økologi, idet Økologisk Landsforening i år tilbyder fem landmænd hos netværket Permakultur Danmark gratis omlægningstjek.
”Vi oplevet at der, specielt blandt helt nye producenter, er en stigende interesse for permakulturer og at dyrke jorden med udgangspunkt i permakulturens tre etikker (omsorg for jorden, omsorg for mennesker og en fair fordeling af ressourcer, red.). For mange af disse producenter vil det være helt naturligt samtidig at dyrke jorden som autoriserede økologer. Vi har derfor aftalt med foreningen Permakultur Danmark at formidle tilbuddet om gratis omlægningstjek til deres medlemmer,” siger Jens Peter Hermansen, økologikonsulent i Økologisk Landsforening.
Permakultur
Permakultur handler om at lære af og arbejde med naturen.
Alle arter (planter, dyr, insekter, svampe mv.) udfylder forskellige, vigtige funktioner i økosystemet, så det er vigtigt at sørge for levesteder til dem alle – ikke kun til os mennesker.
Med et godt permakulturdesign vil elementerne i systemet hver især have flere funktioner og dække hinandens behov. Således opnås et lukket kredsløb, hvor alle eksisterende behov dækkes af lokale ressourcer.
Kilde: Permakultur Danmark
Skal være kommercielt
At få sin økologiske autorisation indebærer, at der skal overholdes en lang række regler, der alt andet lige vil betyde en række restriktioner af større eller mindre betydning, afhængig af hvordan og hvad man ønsker at producere. Samtidig giver det adgang til at sælge sine produkter under det velkendte røde ø-mærke med alle de fordele, det giver.
Omlægningstjekket er et gratis rådgivningsbesøg ude på den enkeltes ejendom, hvor produktionen gennemgås med hensyn til de gældende økologiregler, samtidig med at der kan sparres med rådgiveren om gode erfaringer, dyrkningsmæssige tiltag, netværk og afsætning.
Det eneste krav til produktionen er, at den drives kommercielt eller har som sigte at blive kommerciel. Der er som sådan ikke krav til en bestemt omsætning.
Ønsker man at få foretaget et omlægningstjek eller blot høre mere om muligheden, kan man kontakte Jens Peter Hermansen på tlf.: 61974910 eller via e-mail: jph@okologi.dk.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.