Annonce

Annonce

Jens Peter Hermansen står og fortæller noget til en landmand - køer ses i baggrunden

Jens Peter Hermansen (t.v.) advarer mod at lægge tilbage til konventionel drift, uden man først har undersøgt mulighederne for at udvikle sin bedrift under økologiske forhold. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen

Økologer kan få et gratis udviklingstjek

Økologiske landmænd oplever et vigende marked for deres produkter for tiden, men tager man de lange briller på, vurderer eksperter, at økologien kommer tilbage på vækstsporet igen. Et udviklingstjek med professionel sparring kan være en god ide i den mellemliggende periode.

Den økologiske afsætning er i øjeblikket udfordret af inflation, og det rammer producenterne. Produktionen skal trimmes, omkostningerne skal ned, og nye markeder skal undersøges og analyseres. Og der er hjælp at hente til dette. Økologiske landmænd kan i år få et gratis udviklingstjek gennem Innovationscenter for Økologisk Landbrug i samarbejde med lokale rådgivere. Det skriver innovationscentret i en pressemeddelelse.

Et udviklingstjek kan både handle om konkrete optimeringer af produktionen, investeringer i ny teknik, organisering og ledelse samt om strategiske mål for bedriftens udvikling, forklarer Jens Peter Hermansen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

”Nogle økologer overvejer at lægge tilbage til konventionel drift i øjeblikket, men inden man tager så drastisk et skridt, vil jeg opfordre til at undersøge mulighederne for at udvikle bedriften under økologiske forhold. Det er i nedgangstider, man skal ruste sin virksomhed til opgangen,” siger Jens Peter Hermansen, der i en årrække har beskæftiget sig med virksomhedsudvikling, rekruttering og generationsskifte i økologisk landbrug.

Sådan fungerer det

Interesserede landmænd kan kontakte Innovationscenter for Økologisk Landbrug eller det lokale rådgivningscenter for en aftale om et udviklingstjek. Tilbuddet er gratis, så længe fondsfinansieringen rækker, og hvis ønskerne ligger inden for tilbuddets rammer.

Markedet forventer ny vækst

Salget af økologi i detailhandlen faldt i 2022 med 3 pct. målt i kroner og 9 pct. målt i mængde ifølge tal fra Danmarks Statistik. Landmændene mærker denne afmatning, men Jens Peter Hermansen hæfter sig ved, at flere aktører med fingeren på markedspulsen opfatter afmatningen som midlertidig. Det gælder bl.a. Økologisk Landsforening, hvor markedschef Carsten Ahrenfeldt får tilbagemeldinger fra kæderne, der giver en vis optimisme.

”Faldende forbrugerpriser og en forsigtig optimisme i samfundet giver forventninger om, at faldet ikke fortsætter, og at økologien kommer tilbage på vækstsporet," siger Carsten Ahrenfeldt.

Økologiske landmænd, der har en god idé eller ønsker sparring til at udvikle det økologiske landbrug, kan få et gratis udviklingstjek med en økologirådgiver, der tager udgangspunkt i de individuelle behov og den aktuelle situation, bedriften står i.

"Målet er at fastholde og bidrage med udviklingsmuligheder hos eksisterende økologer. Har man først forladt økologien, kan man ikke bare genoptage produktionen, når konjunkturerne vender. Det er en lang og omstændelig proces," fastslår Jens Peter Hermansen.

Eksempler på emner, der kan indgå i et udviklingstjek:

  • Praksis og økonomi ved ny produktionsgren eller teknik

  • Ændret adgang til næringsstoffer

  • Afsætning af dine produkter

  • Organisering og ledelse af din bedrift

  • Overvejelser om at afvikle produktion eller omlægge til konventionelt landbrug

  • Forædling/forarbejdning af egne råvarer

  • Biogas - leverandør til et anlæg eller etablere anlæg

Flere artikler fra samme sektion

Bionedbrydelig plastikpose er stadig i jorden efter to år

I et forsøg blev to plastikposer for to år siden gravet ned i jorden. Den ene pose er bionedbrydelig, men var stadig at finde i jorden, da poserne blev gravet op på årets Øko-Markdag.

18-06-2024 4 minutter Øko-markdag,   Events,   Miljø

Økologer blev stillet over for et dilemma på Øko-markdag: Skal byernes affald spredes på marken?

Skal økologien udfase konventionel gylle og samtidig vokse, bliver der behov for flere næringsstoffer - men ønsker branchen overhovedet at tage imod næringsrigt affald fra byerne, som samtidig kan indeholde rester af miljøskadelige partikler?

14-06-2024 7 minutter Recirkulering,   Øko-markdag,   Næringsstoffer

Magten over kvægets køn hjælper dyr, økonomien og klimaet

Brugen af kønssorteret sæd er nærmest eksploderet i kvægbesætningerne, og hos VikingGenetics sorterer 25 maskiner nu tyresæd i døgndrift. Sortering efter køn skulle oprindeligt redde især jersey-tyrekalve fra at blive aflivet ved kælvning, men med teknologien er der også fulgt andre fordele for bl.a. bundlinje, biodiversitet og klima.

07-06-2024 8 minutter Kvæg