Annonce

Annonce

Jens Peter Hermansen står og fortæller noget til en landmand - køer ses i baggrunden

Jens Peter Hermansen (t.v.) advarer mod at lægge tilbage til konventionel drift, uden man først har undersøgt mulighederne for at udvikle sin bedrift under økologiske forhold. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen

Økologer kan få et gratis udviklingstjek

Økologiske landmænd oplever et vigende marked for deres produkter for tiden, men tager man de lange briller på, vurderer eksperter, at økologien kommer tilbage på vækstsporet igen. Et udviklingstjek med professionel sparring kan være en god ide i den mellemliggende periode.

Den økologiske afsætning er i øjeblikket udfordret af inflation, og det rammer producenterne. Produktionen skal trimmes, omkostningerne skal ned, og nye markeder skal undersøges og analyseres. Og der er hjælp at hente til dette. Økologiske landmænd kan i år få et gratis udviklingstjek gennem Innovationscenter for Økologisk Landbrug i samarbejde med lokale rådgivere. Det skriver innovationscentret i en pressemeddelelse.

Et udviklingstjek kan både handle om konkrete optimeringer af produktionen, investeringer i ny teknik, organisering og ledelse samt om strategiske mål for bedriftens udvikling, forklarer Jens Peter Hermansen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

”Nogle økologer overvejer at lægge tilbage til konventionel drift i øjeblikket, men inden man tager så drastisk et skridt, vil jeg opfordre til at undersøge mulighederne for at udvikle bedriften under økologiske forhold. Det er i nedgangstider, man skal ruste sin virksomhed til opgangen,” siger Jens Peter Hermansen, der i en årrække har beskæftiget sig med virksomhedsudvikling, rekruttering og generationsskifte i økologisk landbrug.

Sådan fungerer det

Interesserede landmænd kan kontakte Innovationscenter for Økologisk Landbrug eller det lokale rådgivningscenter for en aftale om et udviklingstjek. Tilbuddet er gratis, så længe fondsfinansieringen rækker, og hvis ønskerne ligger inden for tilbuddets rammer.

Markedet forventer ny vækst

Salget af økologi i detailhandlen faldt i 2022 med 3 pct. målt i kroner og 9 pct. målt i mængde ifølge tal fra Danmarks Statistik. Landmændene mærker denne afmatning, men Jens Peter Hermansen hæfter sig ved, at flere aktører med fingeren på markedspulsen opfatter afmatningen som midlertidig. Det gælder bl.a. Økologisk Landsforening, hvor markedschef Carsten Ahrenfeldt får tilbagemeldinger fra kæderne, der giver en vis optimisme.

”Faldende forbrugerpriser og en forsigtig optimisme i samfundet giver forventninger om, at faldet ikke fortsætter, og at økologien kommer tilbage på vækstsporet," siger Carsten Ahrenfeldt.

Økologiske landmænd, der har en god idé eller ønsker sparring til at udvikle det økologiske landbrug, kan få et gratis udviklingstjek med en økologirådgiver, der tager udgangspunkt i de individuelle behov og den aktuelle situation, bedriften står i.

"Målet er at fastholde og bidrage med udviklingsmuligheder hos eksisterende økologer. Har man først forladt økologien, kan man ikke bare genoptage produktionen, når konjunkturerne vender. Det er en lang og omstændelig proces," fastslår Jens Peter Hermansen.

Eksempler på emner, der kan indgå i et udviklingstjek:

  • Praksis og økonomi ved ny produktionsgren eller teknik

  • Ændret adgang til næringsstoffer

  • Afsætning af dine produkter

  • Organisering og ledelse af din bedrift

  • Overvejelser om at afvikle produktion eller omlægge til konventionelt landbrug

  • Forædling/forarbejdning af egne råvarer

  • Biogas - leverandør til et anlæg eller etablere anlæg

Flere artikler fra samme sektion

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ