Annonce

Annonce

Høns græsser foran mobilt hønsehus

Det seneste udbrud af fugleinfluenza har ramt en besætning i sydvestjylland, som levede i mobile hønsehuse, hvor det er vanskeligt at sikre sig mod smitte fra vilde fugle. Arkiv-foto

Økologisk fjerkræbesætning ved Varde ramt af fugleinfluenza

Fødevarestyrelsen afliver de kommende dage op mod 2.500 fjerkræ i en sygdomsramt besætning hos Varde Ådal Lam ved Alslev.

En besætning ved Alslev i Varde Kommune med op mod 2500 økologiske høns og slagtefjerkræ er ramt af fugleinfluenza. Det viser prøver, som Statens Serum Institut har analyseret for Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen gik søndag i gang med at aflive fuglene hos Varde Ådal Lam. Dels af hensyn til dyrevelfærden, dels for at begrænse risikoen for smittespredning, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse, hvor det bliver pointeret, at fugleinfluenza kun meget sjældent smitter mennesker.

Af Varde Ådal Lams Facebook-side fremgår det, at der er tale om både kyllinger, høns og kalkuner. Det er anden gang i løbet af en uge, at en dansk fjerkræbesætning bliver ramt af fugleinfluenza.

”Hvordan smitten kan være kommet ind til fuglene, ved vi ikke endnu. Men da besætningens økologiske høns bor i mobile hønsehuse og går ude, er det sandsynligt, at der har været vilde fugle i nærheden af dyrene, og at smitten så kan have spredt sig ad den vej”, siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Signe Hvidt-Nielsen.

Større risiko for økologiske fjerkræ

Økologiske høns skal jfr. økologireglerne have adgang til udearealer. Dermed er de ekstra eksponeret for smitte, da fugleinfluenza kan blive spredt via vilde fugle.

For at mindske smitterisikoen for folk med fjerkræ anbefaler Fødevarestyrelsen at alle rengør deres støvler, inden de går ind til deres dyr.

Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere, at alle fugle bliver holdt i en indhegning, som er overdækket med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme i nærheden af foder og drikkevand og dermed smitte besætningen.

Udbruddet ved Alslev er det 8. siden årsskiftet. I år er tæt ved 130.000 fjerkræ aflivet på grund af fugleinfluenza.

Hvis du ser høj dødelighed eller problemer med vejrtrækningen hos dine fugle, kan det ifølge Fødevarestyrelsen være tegn på fugleinfluenza. Du skal i så fald kontakte en dyrlæge. 

Zoner skal inddæmme smitte

Fødevarestyrelsen har oprettet en tre km beskyttelseszone og en ti kilometer overvågningszone rundt om den smittede besætning. I begge zoner skal fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

I zonerne er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle, flytte fugle og produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonen, medmindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse. Fjerkræ og fugle skal beskyttes mod kontakt med vilde fugle. Zonerne er med til at begrænse risikoen for smittespredning.

Fødevarestyrelsen kan tidligst ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af ejendommen er afsluttet.

Flere artikler fra samme sektion

Arla har nu reduceret produktionen af øko-mælk med 100 mio. kg

Målet er nået for Arlas planlagte reduktion af øko-mælk. 50 mio kg er nået ved, at Arla-leverandører er blevet konventionelle, 40 mio. kg ved at landmænd er stoppet som mælkeproducenter og 10 mio. kg ved skifte til andre mejerier.

22-05-2024 2 minutter Mejeri,   Afsætning

Landmænd og haveejere modarbejder kommuners kamp for biodiversitet langs vejene

Landets tre største kommuner forsøger i disse år at øge biodiversiteten langs tusindvis af kilometer veje ved at ændre praksis for græsslåning. Flere planter og blomster i rabatten giver flere insekter og dermed flere fugle i landskabet. Men kommunerne oplever, at landmænd og haveejere i stigende grad øver selvtægt og modarbejder kommunernes indsats.

21-05-2024 7 minutter Biodiversitet

Friske bælgfrugter smager godt, men markedet møder udfordringer

KRONIK: En udfordring er en lav efterspørgsel på danske bælgfrugter, da konkurrencen er hård, og bælgfrugter – især de tørrede – ikke som sådan er højværdiafgrøder. Vi mangler også kulinarisk erfaring med at bruge friske bælgfrugter i madlavningen.

16-05-2024 4 minutter Nyt fra Icrofs,   Bælgfrugter