Annonce

Annonce

Høns græsser foran mobilt hønsehus

Det seneste udbrud af fugleinfluenza har ramt en besætning i sydvestjylland, som levede i mobile hønsehuse, hvor det er vanskeligt at sikre sig mod smitte fra vilde fugle. Arkiv-foto

Økologisk fjerkræbesætning ved Varde ramt af fugleinfluenza

Fødevarestyrelsen afliver de kommende dage op mod 2.500 fjerkræ i en sygdomsramt besætning hos Varde Ådal Lam ved Alslev.

En besætning ved Alslev i Varde Kommune med op mod 2500 økologiske høns og slagtefjerkræ er ramt af fugleinfluenza. Det viser prøver, som Statens Serum Institut har analyseret for Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen gik søndag i gang med at aflive fuglene hos Varde Ådal Lam. Dels af hensyn til dyrevelfærden, dels for at begrænse risikoen for smittespredning, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse, hvor det bliver pointeret, at fugleinfluenza kun meget sjældent smitter mennesker.

Af Varde Ådal Lams Facebook-side fremgår det, at der er tale om både kyllinger, høns og kalkuner. Det er anden gang i løbet af en uge, at en dansk fjerkræbesætning bliver ramt af fugleinfluenza.

”Hvordan smitten kan være kommet ind til fuglene, ved vi ikke endnu. Men da besætningens økologiske høns bor i mobile hønsehuse og går ude, er det sandsynligt, at der har været vilde fugle i nærheden af dyrene, og at smitten så kan have spredt sig ad den vej”, siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Signe Hvidt-Nielsen.

Større risiko for økologiske fjerkræ

Økologiske høns skal jfr. økologireglerne have adgang til udearealer. Dermed er de ekstra eksponeret for smitte, da fugleinfluenza kan blive spredt via vilde fugle.

For at mindske smitterisikoen for folk med fjerkræ anbefaler Fødevarestyrelsen at alle rengør deres støvler, inden de går ind til deres dyr.

Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere, at alle fugle bliver holdt i en indhegning, som er overdækket med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme i nærheden af foder og drikkevand og dermed smitte besætningen.

Udbruddet ved Alslev er det 8. siden årsskiftet. I år er tæt ved 130.000 fjerkræ aflivet på grund af fugleinfluenza.

Hvis du ser høj dødelighed eller problemer med vejrtrækningen hos dine fugle, kan det ifølge Fødevarestyrelsen være tegn på fugleinfluenza. Du skal i så fald kontakte en dyrlæge. 

Zoner skal inddæmme smitte

Fødevarestyrelsen har oprettet en tre km beskyttelseszone og en ti kilometer overvågningszone rundt om den smittede besætning. I begge zoner skal fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

I zonerne er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle, flytte fugle og produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonen, medmindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse. Fjerkræ og fugle skal beskyttes mod kontakt med vilde fugle. Zonerne er med til at begrænse risikoen for smittespredning.

Fødevarestyrelsen kan tidligst ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af ejendommen er afsluttet.

Flere artikler fra samme sektion

Kvæg overgræsser naturarealer til skade for biodiversiteten

Nye resultater viser, at at landbrugsdyrene græsser nogle naturområder for hårdt, hvilket går ud over dyre- og plantelivet. En ny beregningsmodel skal forbedre planlægningen for afgræsning på de enkelte arealer.

24-11-2023 5 minutter Biodiversitet,   Afgræsning,   Forskning

De storindustrielle landbrug bærer en del af skylden for, at folk flytter væk, mener sociolog

Vil vi skabe liv på landet igen, skal landbruget væk fra et ensidigt økonomifokus og i højere grad pleje det sociale samvær og naturen, mener sociolog: "Hvis der ingen livskvalitet er på landet, hvorfor skal man så være der?"

23-11-2023 5 minutter Økologikongres 2023,   Bæredygtighed

10 års klimakamp i Mammen

Solceller, lavbundsjord og færre malkekvæg i besætningen er hovedingredienserne i den opskrift, der skal nedbringe klimaaftrykket hos økolog Jørgen Sønderby i Mammen. Men selv om han de seneste 10 år har arbejdet målrettet mod at begrænse CO2-udslip, bliver kampen kun hårdere og hårdere.

17-11-2023 9 minutter Klima