Annonce

Annonce

Dronefoto af marker

Innovationscenteret kan tilbyde et vist antal gratis biodiversitetstjek for økologiske landmænd i resten af 2023 takket være en projektbevilling fra Fonden for Økologisk Landbrug. Tjekket vil se på strukturen i landskabet og de permanente græsarealer, så det hele kan bidrage til at øge biodiversiteten. Foto: Uffe Bregendahl

Nyt tilbud skal fremme naturen i det økologiske landbrug

Innovationscenter for Økologisk Landbrug har netop lanceret et nyt tilbud til økologiske landmænd, som kan få rådgivning om, hvordan de kan hjælpe den trængte bioidiversitet.

Nu bliver det muligt for landmænd at dokumentere og forbedre naturen og biodiversiteten på deres bedrifter.

Innovationscenter for Økologisk Landbrug (Icoel) tilbyder nemlig et såkaldt biodiversitetstjek til økologiske landmænd. Det oplyser Icoel i en pressemeddelelse.

Biodiversitetstjekket skal give landmanden et overblik over væsentlige elementer, der har betydning for naturen på og omkring marken. Samtidig skal det give et indblik i nye tiltag, der kan udvikle og forbedre både biodiversiteten og produktionen.

»Et biodiversitetstjek er for de landmænd, der ønsker nogle helt konkrete anbefalinger til, hvad de kan gøre for at styrke samspillet mellem deres landbrug og biodiversiteten – ud fra en forståelse af landbruget som en helhed med både naturarealer og dyrkede arealer. På den måde kan landmændene skabe bedre forhold for vilde dyr og planter i og omkring markerne og samtidig styrke og udvikle deres produktion,” forklarer Jens Peter Hermansen, der er projektleder og chefkonsulent hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Målrettet rådgivning

Inden besøget vil innovationscentrets rådgiver have trukket digitale kortoplysninger via en nyudviklet model (GIS), der opgør mængden af naturelementer på ejendommen og dermed peger på potentialer og nye tiltag, der kan forbedre naturen.

Det skal give landmanden den størst mulige natureffekt inden for de områder, som landmanden har interesse for, forklarer Jens Peter Hermansen:

»Vi målretter rådgivningen mod initiativer, der kan dokumenteres og understøtte fremtidige tiltag og bruges til f.eks. at benchmarke eller honorere krav fra kreditgivere og kunder.«

Måler levesteder

Modellen måler ikke på antallet af arter, men på mængden af mulige levesteder i området. Der vil således blive set på strukturen i landskabet og de permanente græsarealer, så det hele kan bidrage til at øge biodiversiteten.

»Det kan også være bud på helt nye tiltag som andre afgrøder eller nye dyrkningssystemer. Det er alt sammen forudsætninger for et robust dyrkningssystem. Jo større diversitet, jo mere robusthed – både i produktionen og i naturen. Natur og biodiversitet skal samarbejde med og understøtte vores produktion i stedet for at være hinandens modsætninger,« uddyber han.

Seniorforsker Yoko Dupont, der forsker i biodiversitet i landbrugslandskaber ved Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet, bakker op om initiativet med biodiversitetstjek.

»60 pct. af Danmarks areal er landbrug, og derfor har det betydning, hvad landmanden gør. Mange organismer er mobile og bevæger sig mellem landbrugs- og naturarealerne, så det er vigtigt, at det dyrkede land ikke er en ørken. Det har også værdi for os selv, for jo flere forskellige arter der er i og omkring markerne, jo mere robust er systemet i forhold til bestøvning og naturlig kontrol af skadedyr og sygdomme, når der sker udsving i vejr og klima,« siger hun.

Stolt over tilbuddet

Kirsten Holst, der er direktør i Icoel, siger, at man i centret er stolt over at kunne lancere redskabet, som hun mener vil fremme den bæredygtige udvikling af det økologiske landbrug:

»En af grundpillerne i økologien er kredsløbsprincippet og et fokus på samarbejde med naturens egne økosystemer. Samtidig er biodiversitetskrisen en af de helt aktuelle udfordringer for samfundet og for landbruget, som vi selvfølgelig skal bidrage til at komme med løsninger på.«

Innovationscenteret kan tilbyde et vist antal gratis biodiversitetstjek for økologiske landmænd i resten af 2023 takket være en projektbevilling fra Fonden for Økologisk Landbrug.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima