Annonce

Annonce

Nyt modul giver overblik over vanding

Seges Innovation præsenterede vandingsmodul i FarmTracking som en tostjernet nyhed på Agromek.

05. december 2022
Læsetid: 4 minutter

Med vandingsmodulet i FarmTracking får man vist en vandingsbalance for hvert vandingsspor, der bl.a. er tilpasset afgrødens væksstadie. Planterådgiver Klaus Beck-Hunderup er især glad for det visuelle overblik. Foto: Malthe Karstensen

Et ekspert- og dommerudvalg havde på Agromek-messen i sidste uge tildelt eftertragtede stjerner til de største nyheder på messen, hvor produkter inddelt i fem sektorer kunne opnå en, to eller tre stjerner.

Blandt de tostjernede nyheder er et nyt vandingsmodul i FarmTracking fra Seges Innovation, der skal hjælpe landmænd til at sikre en optimal vanding af deres afgrøder gennem hele sæsonen.

”Man får en bedre styring af vandingen og et meget bedre overblik over det hele, så ens vanding optimeres så meget som muligt,” forklarer planterådgiver Klaus Beck-Hunderup fra Sagro, der sammen med sine kollegaer har samarbejdet med Seges Innovation og landmænd om at udvikle modulet.

I forvejen har landmænd med Mark Online og CropManager haft mulighed for at føre vandingsregnskab i de programmer, men ifølge Klaus Beck-Hunderup har den funktion ikke været særlig udbredt at bruge.

”Vi har længe ønsket en opdatering og gerne noget, man kunne have på mobilen. Det er så blevet til det her vandingsmodul, som ligger i FarmTracking,” siger han.

Bevar overblikket

Landmanden får en komplet oversigt over, hvor vandingsmaskinerne er, og hvor og hvornår de skal flyttes. For landmænd med mange vandingsmaskiner er det normalt en logistisk tung opgave at holde styr på vandingen, når sæsonen er på sit højeste.

”Det store skrækscenarie er jo, at man kommer til at glemme et par vandingsspor, der måske står uvandet i 14 dage midt på sommeren. Det kunne være kartofler eller hestebønner, som så går fuldstændig i stå, simpelthen fordi ens management ikke har været god nok til at styre, hvor der er behov. Det er meningen, at man kommer udover de problemer med vandingsmodulet her,” siger Klaus Beck-Hunderup.

Dynamisk regnskab

Udover de registreringer som brugeren foretager sig i appen, så indgår en hel del anden data i beregningerne, som vandingsmodulet laver for landmanden.

”Når man først har fået tegnet alle vandingsspor for markerne ind, så får man en vandingsbalance for hvert eneste spor. Balancen er baseret på jordtypen og afgrøden, men tager også højde for både nedbør og fordampningsdata fra DMI, der hele tiden opdateres. Så man får et dynamisk vandingsregnskab til at finde ud af i hvilke marker - og i hvilke dele af marken - man har vandingsbehov,” siger Klaus Beck-Hunderup og tilføjer:

”En anden feature er et oversigtskort, hvor de enkelte spor bliver farvet efter vandingsbehovet. Hvis sporet er grønt, så er der ikke vandingsbehov, hvis det er gult, så er der et begyndende vandingsbehov, og hvis det er helt ovre i rød, så skulle man måske have vandet syv dage før.”

Forbeholdt Premium-kunder

Vandingsmodulet er en del af FarmTracking Premium, der koster en årlig merpris på omkring 1.100 kr. for en ejendom på 400 ha ifølge Klaus Beck-Hunderup.

Med det abonnement får man til gengæld også kvælstof-, fosfor- og kalibalance på lignende vis, hvor beregningerne også tager højde for eksisterende data fra Mark Online såsom forfrugt, jordbund og data fra jordprøver, som det beregnede gødningsbehov reguleres efter.

”Der er mange konventionelle landmænd, som bruger FarmTracking til at registrere sprøjtninger, men det kan også have stor gavn for økologer – man kan også registrere gylle og bruge det til at optimere på gødskningen,” siger Klaus Beck-Hunderup.

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise