Annonce

Annonce

Med vandingsmodulet i FarmTracking får man vist en vandingsbalance for hvert vandingsspor, der bl.a. er tilpasset afgrødens væksstadie. Planterådgiver Klaus Beck-Hunderup er især glad for det visuelle overblik. Foto: Malthe Karstensen

Nyt modul giver overblik over vanding

Seges Innovation præsenterede vandingsmodul i FarmTracking som en tostjernet nyhed på Agromek.

Et ekspert- og dommerudvalg havde på Agromek-messen i sidste uge tildelt eftertragtede stjerner til de største nyheder på messen, hvor produkter inddelt i fem sektorer kunne opnå en, to eller tre stjerner.

Blandt de tostjernede nyheder er et nyt vandingsmodul i FarmTracking fra Seges Innovation, der skal hjælpe landmænd til at sikre en optimal vanding af deres afgrøder gennem hele sæsonen.

”Man får en bedre styring af vandingen og et meget bedre overblik over det hele, så ens vanding optimeres så meget som muligt,” forklarer planterådgiver Klaus Beck-Hunderup fra Sagro, der sammen med sine kollegaer har samarbejdet med Seges Innovation og landmænd om at udvikle modulet.

I forvejen har landmænd med Mark Online og CropManager haft mulighed for at føre vandingsregnskab i de programmer, men ifølge Klaus Beck-Hunderup har den funktion ikke været særlig udbredt at bruge.

”Vi har længe ønsket en opdatering og gerne noget, man kunne have på mobilen. Det er så blevet til det her vandingsmodul, som ligger i FarmTracking,” siger han.

Bevar overblikket

Landmanden får en komplet oversigt over, hvor vandingsmaskinerne er, og hvor og hvornår de skal flyttes. For landmænd med mange vandingsmaskiner er det normalt en logistisk tung opgave at holde styr på vandingen, når sæsonen er på sit højeste.

”Det store skrækscenarie er jo, at man kommer til at glemme et par vandingsspor, der måske står uvandet i 14 dage midt på sommeren. Det kunne være kartofler eller hestebønner, som så går fuldstændig i stå, simpelthen fordi ens management ikke har været god nok til at styre, hvor der er behov. Det er meningen, at man kommer udover de problemer med vandingsmodulet her,” siger Klaus Beck-Hunderup.

Dynamisk regnskab

Udover de registreringer som brugeren foretager sig i appen, så indgår en hel del anden data i beregningerne, som vandingsmodulet laver for landmanden.

”Når man først har fået tegnet alle vandingsspor for markerne ind, så får man en vandingsbalance for hvert eneste spor. Balancen er baseret på jordtypen og afgrøden, men tager også højde for både nedbør og fordampningsdata fra DMI, der hele tiden opdateres. Så man får et dynamisk vandingsregnskab til at finde ud af i hvilke marker - og i hvilke dele af marken - man har vandingsbehov,” siger Klaus Beck-Hunderup og tilføjer:

”En anden feature er et oversigtskort, hvor de enkelte spor bliver farvet efter vandingsbehovet. Hvis sporet er grønt, så er der ikke vandingsbehov, hvis det er gult, så er der et begyndende vandingsbehov, og hvis det er helt ovre i rød, så skulle man måske have vandet syv dage før.”

Forbeholdt Premium-kunder

Vandingsmodulet er en del af FarmTracking Premium, der koster en årlig merpris på omkring 1.100 kr. for en ejendom på 400 ha ifølge Klaus Beck-Hunderup.

Med det abonnement får man til gengæld også kvælstof-, fosfor- og kalibalance på lignende vis, hvor beregningerne også tager højde for eksisterende data fra Mark Online såsom forfrugt, jordbund og data fra jordprøver, som det beregnede gødningsbehov reguleres efter.

”Der er mange konventionelle landmænd, som bruger FarmTracking til at registrere sprøjtninger, men det kan også have stor gavn for økologer – man kan også registrere gylle og bruge det til at optimere på gødskningen,” siger Klaus Beck-Hunderup.

Flere artikler fra samme sektion

Økologiens store lokomotiv bremser op

Det økologiske areal faldt i 2023, og det ses i den animalske produktion, hvor bl.a. mælkeproduktionen, som ellers har været økologiens store motor, faldt. Hos Arla arbejder man fortsat på at reducere øko-produktionen.

13-04-2024 5 minutter Statistikker,   Mejeri

Arlas nedjustering af økologien sætter stop for generationsskifte og laver indhug i det økologiske areal

Arlas beslutning om at reducere produktionen af økologisk mælk med 100 mio. kg om året gør nu indhug i det samlede økologiske areal og betyder samtidig stop for generationsskifter med økologiske bedrifter, som Arla-økolog Laust Krejberg netop står over for. I år lukker han måske køerne på græs for sidste gang

13-04-2024 10 minutter Statistikker,   Mejeri

Kød fra malkekvæg har lavere klimaaftryk end fra kødkvæg

Nye undersøgelser konkluderer, at CO2e-aftrykket per kg oksekød kan reduceres væsentligt, hvis ammekøer udskiftes med kvæg fra malkebesætninger. Klimabelastningen for oksekød produceret i kombination med mælkeproduktionen er halvt så stor som belastningen fra kød produceret af ammekvæg.

08-04-2024 10 minutter Klima