Annonce
Annonce
Landbruget udfordres af klimaforandringerne, og det er derfor afgørende at skabe robuste marker. Foto: Pixabay
Ny sæson - er du klimaklar?
FAGLIGT TALT: Robuste dyrkningssystemer er mangfoldige systemer og må derfor nødvendigvis bestå af flere afgrøder og flere typer af gødning. Vigtigst af alt er det grønne plantedække året rundt.
Tørt forår og vådt efterår. Sæson 2023 gav udfordringer i planteavlen. Økologi er i sig selv et robust system, men udfordres af klimaforandringerne.
Her ved indgangen til sæson 2024 kan der ikke være tvivl om, at ordet 'robust' skal stå helt centralt, både når der skal laves markplan og gødningsstrategi.
Robuste dyrkningssystemer er mangfoldige systemer og må derfor nødvendigvis bestå af flere afgrøder og flere typer af gødning. Måske skal arealer med dyrkning af grøngødning være en del af planen, og måske skal flere afgrøder dyrkes sammen? Tag arealer, der udgør en risiko og typisk fejler, ud af drift og sig ja til dybstrøelse og kompost.
Vigtigst af alt er det grønne plantedække året rundt. Levende plantedækker er naturens egen robuste metode til modstå, hvad klimaet end måtte byde os. Des mere mangfoldigt plantedækket er, des større sandsynlighed er der for, at det holder frem til høst. Undersåede efterafgrøder bliver derfor en central del af en robust strategi.
Vækst, henfald og omsætning af organisk materiale er den enkeltfaktor, der har størst virkning i forhold til at sikre markens udbytte, når vækstforholdene udfordres. Jord med et større organisk indhold holder bedre på vandet og kan i større grad levere næringsstoffer til tiden, hvilket også er gældende for gødninger med et stort tørstof indhold.
Artsdiversitet over jorden vil sikre et større henfald af organisk materiale, men vil også øge gødningsudnyttelsen, da ikke alle arter har brug for de samme næringsstoffer på samme tid. Tilmed vil andelen af plantesygdomme og konkurrencen fra ukrudt mindskes i et dyrkningssystem med flere arter.
At blive klimaklar ser ud til at blive en ongoing process.
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.