Annonce
Annonce
Ændringen vil øge værdien af lavskovsarealer både for landmanden, for biodiversiteten og for muligheden for at kombinere lavskovsproduktion med husdyrhold, hvor træbevoksningen skal yde læ, ly og skygge året rundt. Arkivfoto: Økologisk Landsforening
Ny regel baner vejen for flere træer i landbruget
Pressemeddelelse
En ændring i bekendtgørelse om grundbetaling betyder, at landmænd, der har husdyrhold i poppeltræer, nu også kan få grundbetaling, selvom der er op til 400 andre træer eller buske end poppel per hektar. Det bliver lettere at lave landbrugssystemer med træer, mener ØL.
Hos Økologisk Landsforening er der tydelige glæde over den ændring til bekendtgørelse og vejledning om grundbetaling, som netop er kommet.
"I sidste time lykkedes det at få skrevet ændringerne for lavskovsarealer ind. Det er noget vi har kæmpet for længe, og derfor er vi naturligvis glade for ændringen. Grise i poppeltræer og andre former for skovlandbrug er taget i anvendelse af landmænd med pioneerånd. Med de nye ændringer påskønner ministeriet disse landmænds initiativ og sender et signal om, at det er et system, der gerne må få større udbredelse, siger Sybille Kyed, landbrugspolitisk chef i Økologisk Landsforening.
Ændringen vil øge værdien af lavskovsarealer både for landmanden, for biodiversiteten og for muligheden for at kombinere lavskovsproduktion med husdyrhold, hvor træbevoksningen skal yde læ, ly og skygge året rundt. Det øgede plantetal vil også øge kulstofbindingen til gavn for klimaet, og der vil være et større kvælstofoptag, hvilket er væsentligt i kombination med husdyrhold.
"Ministeriet har med ændringen udvist stor vilje til at se på landbrugssystemet med nye øjne. En mark behøver ikke kun bestå af én kultur. I det robuste system kan marken være mere alsidig, det giver både en frugtbar jord, det levere på klimaet, til dyrevelfærden og skaber mulighed for mere biodiversitet," siger Sybille Kyed.
Du kan se flere detaljer om ændringerne hos Landbrugsstyrelsen.
For yderligere kommentarer/oplysninger
Sybille Kyed, landbrugspolitisk chef, Økologisk Landsforening, 24 65 23 92
Joachim P. Kjeldsen, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, 30 54 39 30, jkj@okologi.dk
Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.