Annonce
Annonce
Ny hjemmeside giver landmænd tip til at hjælpe de vilde dyr på markerne
En ny hjemmeside under Landbrugsstyrelsen vejleder landmændene i at hjælpe naturen, uden at det går ud over økonomien.

På markliv.dk kan landmænd lære, hvordan de kan gøre levevilkårene på markerne for bl.a. harer bedre. Foto: Colourbox
62 pct. af Danmarks areal er opdyrket med landbrugsafgrøder. Det giver et vist pres på naturen og de vilde dyr, men nu skal en ny hjemmeside give landmændene tip til at hjælpe dem - uden at det går ud over økonomien vel at mærke.
Sammen med en række grønne organisationer, bl.a. Økologisk Landsforening og Dansk Ornitologisk Forening, har Miljø- og Fødevareministeriet og Landbrugsstyrelsen oprettet siden markliv.dk. Her kan landmændene finde inspiration til, hvilke muligheder de har for at skabe flere levesteder i landskabet, og de kan blive klogere på, hvilke regler og betingelser de skal være opmærksomme på.
Man kan beholde arealstøtten
Bl.a. kan man faktisk bibeholde arealstøtten, når man udlægger dele af marken til vildt- og bivenlige tiltag.
"Landmænd kan nu få gode råd til, hvordan man med helt konkrete initiativer kan fremme forholdene for vildt, fugle og bier. Selv små tiltag kan have en stor værdi for både dyr, natur og landmænd. Der er derfor behov for at bryde vanetænkningen og tilpasse sin markdrift, så der er plads til marktiltag, der er økonomisk fornuftige og samtidig giver en håndsrækning til de vilde dyr og insekter. Det kan man finde inspiration til på den nye hjemmeside," siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en pressemeddelelse.
Ifølge Henrik Wejding, næstformand i Dansk Ornitologisk Forening, giver naturtiltagene på markerne godt nok ikke flere sjældne fugle- og dyrearter:
"Men det giver eksisterende dyreliv bedre betingelser," siger han.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.