Annonce

Annonce

Bistader ved en mark med hestebønner

Bibestøvning fremmer frøsætningen i hestebønner, men et målene i forædlingen er at gøre udbyttet mindre afhængigt af bierne. Foto: Karen Munk Nielsen

Nordic Seed vil lave bedre havre og hestebønner

Nye og bedre sorter af ærter, hestebønne og lupin er målet hos forædlerfirmaet Nordic Seed, der ellers traditionelt har satset på kornforædling. Nyeste tiltag på den front er havreforædling.

Nordic Seed har forædlet ærter siden 2010. I 2016 fulgte et program for hestebønner og i 2018 for lupin. 

Markedet for forædling af bælgsæd er smalt, men fredeligt, og det er interessant for Nordic Seeds ejere, Danish Agro og Vestjyllands Andel.

Det er baggrunden for virksomhedens engagement i bælgsæd, fortæller forædler Jens Knudsen, der har ansvaret for området hos Nordic Seed, til omkring 50 økologiske landmænd og rådgivere, der i juni besøger forsøgsmarken ved Odder ved et arrangement om bælgsæd til konsum.

Forædlingen af hestebønner centrerer sig om såkaldt 'syntetiske sorter' - heterogene sorter, kalder Jens Knudsens kollega Hans Haldrup dem, for "det lyder mere økologisk, og nu er vi jo i økologisk selskab i dag".

En syntetisk sort er en blanding af indavlede linjer tilsat bibestøvning.

"De giver mere stabile udbytter og mindre ukrudt, og endelig har de den fordel, at vi kan gå tilbage til de indavlede linjer og lave sorten igen. Fuego er et godt eksempel på en syntetisk sort," fortæller Jens Knudsen og fortsætter:

"De første tre-fire generationer forædler vi under net, så vi undgår insektbestøvning og sikrer sortsrenhed. Derefter kommer de ud på marken og bliver udsat for bibestøvning, inden den endelige forædling af de bedste sorter sker - igen under net."

Stigende interesse for havre

En hurtig pejling af de tilstedeværende landmænds ønsker til forædlingen lyder på tidlig høst, gode rødder, sorter til konsum og sygdomsresistens. Men forædling er ingen gavebod, og tidlighed koster.

"Der er en tæt sammenhæng mellem udbytte og dage fra blomstring til høst. For hver dag, en sort modner tidligere, mister man 0,5 – 0,75 hkg/ha, og jeg gætter på, I også gerne vil have et godt udbytte".

Med hensyn til resistens, dyrkes sorterne i forædlingsprogrammet på et areal, hvor der har været hestebønner de seneste tre-fire år. Det øger risikoen for sygdomme og giver derfor et godt grundlag for at udvælge de sorter, der bedst modstår smittetrykket.

Nordic Seeds nyeste tiltag, som ikke mindst økologer vil kunne få gavn af, er etablering af et forædlingsprogram for havre. Der er ikke sket meget på den front i mange år i Danmark, men havre er let at dyrke økologisk, den er glutenfri og har andre interessante egenskaber til såvel foder som fødevare. En stigende interesse for havre hos både landmænd og industri giver nu basis for at genoptage arbejdet med sortsudvikling.

"Ambitionen er at udvikle sorter, der bl.a. har resistens mod nematoder, fortæller produktudvikler hos Nordic Seed, Hans Haldrup.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet