Annonce
Annonce
Minister vil ændre kritiseret gebyrstigning
Slagtning på gården blev med ét dyrere ved årsskiftet på grund af en gebyrændring. Nu går fødevareministeren ind i sagen.

Gebyret for at slagte dyr på marken bliver nu markant sænket, efter at ministeret er gået ind i sagen. Foto: Økologisk Landsforening
En prisstigning for at slagte dyr på gården bliver nu reduceret markant med tilbagevirkende kraft. Det sker, efter at flere landbrugsorganisationer, bl.a. Økologisk Landsforening og Dyrenes Beskyttelse, har kritiseret ændringen, der trådte i kraft ved nytår og betød en markant forhøjelse af gebyret for gårdslagtning.
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) er siden gået ind i sagen og vil nu ændre prisen med tilbagevirkende kraft fra 1. januar i år.
Årsagen til det forhøjede gebyr skyldes, at Fødevarestyrelsen skulle implementere en EU-forordning, som har krævet, at embedsdyrlægerne skal stå for de sidste tjek af dyret før og efter slagtningen, men da de aflønnes per påbegyndte time frem for per påbegyndte kvarter som de fleste privatpraktiserende dyrlæge, betød det med ét øgede omkostninger.
"Landmændene skal naturligvis ikke betale mere for tid, end der rent faktisk går til den opgave, som embedsdyrlægerne løser. Derfor har jeg bedt Fødevarestyrelsen om at justere sine opkrævninger på ordningen, så landmændene fremover kun betaler per påbegyndt kvarter og ikke per påbegyndt time. På den måde afspejler betalingen den tid, kontrollen faktisk tager," siger Rasmus Prehn i en pressemeddelelse.
De mindre gebyrer gælder både for kontrollen af fritgående og håndterbare dyr, for hegnet vildt som hjorte og for nødslagtninger, hvor dyrene er kommet til skade.
Flere artikler fra samme sektion
Hvor længe holder en økologisk malkeko egentlig? Det vil forskere nu undersøge
Et nyt projekt skal udvikle en model, som kan beregne den optimale holdbarhed for økologiske malkekøer, der ikke alene baseres på den økonomiske produktivitet, men også inddrager effekten på klimaet, dyrenes sundhed og velfærd.
Sådan hjælper du grisene gennem varme perioder
Allerede nu har dagstemperaturen været over 15 grader dette forår, og det betyder, at søerne kan få det for varmt, hvis ikke de har optimale forhold til at ’termoregulere’ kroppen. Innovationscenter for Økologisk Landbrug har samlet en række tip, der kan afhjælpe varmestress.
Nye beregninger viser et større metanudslip fra biogas end hidtil troet
Afgasset gylle er ikke helt så klimavenligt, som man hidtil har troet, viser nye beregninger fra Aarhus Universitet. Der er dog tiltag, man kan gøre, for at mindske metanudslippet.