Annonce

Annonce

Trine Sund Kammersgaard på farremark, hvor so henter halm til at bygge rede

Mens Trine Sund Kammersgaard er ved at gøre klar med frisk halm til en ny indflytter i en tom hytte bliver hun udfordret af en ivrig halmtyv. En so med pattegrise i en nabostald bliver ved med at stjæle halmen fra den ubeboede hytte og bære det over til sine egne grise. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen

Med trynen i sneen

Trine Sund Kammersgaard er svineproducent i Thy uden gård. Hun driver sin økologiske virksomhed, Trynen i Jorden, på lejet jord, og det er en helt igennem udendørs produktion for grise i alle aldre – på alle årstider.

Siden etableringen af Trynen i jorden i 2017 har grisene boet på forskellige marker, som Trine Sund Kammersgaard har lejet af økologer i området. De første to steder var hos mælkeproducenter, men i 2020 flyttede grisene til nye marker på bakketoppene ved Ovesø, hvor hun har lejet 12-13 hektar på ubestemt tid.

Hun lejer også en del af en tidligere minkhal til at opbevare foder og halm i. Her kan de drægtige søer fodres på stald, når vejr og marker bliver for våde, men de kan stadig stikke trynen i jorden uden for bygningen. Således foregår alt på friland. Løbning, faring, fravænning og for slagtesvinenes vedkommende også opfedning.  

"De farer i den her fold i en familiegruppe på fire søer med grise. Når grisene er fem-seks uger gamle, kommer der en orne ind, og når søerne på et tidspunkt er i energioverskud til at komme i brunst, bliver de løbet naturligt. Jeg slår gerne et par grupper sammen, så de er otte søer, som så går med ornen, til grisene er 10-11 uger. Når de derefter bliver flyttet, kommer der ikke grise på den mark igen, før der er etableret græs, fortæller Trine Sund Kammersgaard på en råkold januardag.

Læs hele reportagen om Trine og Trynen i jorden i avisen Økologisk Landbrug, der udkommer 29. januar.

Flere artikler fra samme sektion

Solceller på marken kan øge biodiversiteten og tiltrække truede fugle

Solcellefarme kan være habitater for truede fugle, hvis de forvaltes rigtigt. Et nyt britisk studie viser, at landbrugsmarker med solceller og varieret natur har langt flere fugle og højere biodiversitet end intensivt dyrkede marker - samtidig kan de sikre landmanden en stabil indkomst.

21-02-2025 4 minutter Energi,   Udland,   Forskning

Forskningsprojekt om grise søger deltagere

Øget fravænningsvægt giver mere robuste dyr, som kan give et større økonomisk afkast. Innovationscenter for Økologisk Landbrug sætter i et nyt projekt fokus på fodring af pattegrise i faremarken og vil derfor gerne have input fra landmændene selv.

19-02-2025 2 minutter Grise,   Forskning,   Foder

Ny udvikling for fugleinfluenza i amerikanske køer er en "game changer", siger dansk professor

Det tyder på, at en vildfugl nu for tredje gang har smittet en ko med fugleinfluenza i USA, og det skærper risikovurderingen. Endnu er der ikke påvist fugleinfluenza i kvæg herhjemme, men myndighederne holder øje.

18-02-2025 8 minutter Sygdom,   Kvæg