Annonce
Annonce
Figuren viser det økologiske areal med bælgsæd fra 2005 til 2021, hvor afgrødevalget hos ØkologiRådgvining Danmarks kunder for 2021 er skaleret op tilsvarende hele det økologiske areal. Tallene for 2005–2020 er fra Landbrugsstyrelsens statistik.
Markplan 2022 skal planlægges nu
FAGLIGT TALT: Markplanerne for ØkologiRådgvining Danmarks kunder indeholder i år godt 25 pct. mere bælgsæd end i 2020. Især er arealet med blandsæd mere end fordoblet
Af: Lisbeth K. Knudsen, planterådgiver, Økologirådgivning Danmark
Priserne på proteinafgrøder holder niveauet, og efterspørgslen på lokalt produceret protein vil stige i årene frem, samtidig med at et muligt krav om en vis andel bælgsæd hos økologer fra 2022 vil gøre sig gældende.
Vælg afgrøder efter hvad der er efterspørgsel på, men gå ikke på kompromis med sædskiftet. Bælgsæd kræver, at der er godt styr på sædskiftet. Der skal gå minimum fem år mellem dyrkning af ærter i samme mark, og det samme gælder hestebønner samt mellem ærter og hestebønner.
Ved dyrkning af lupin i samme mark vurderes to til tre frie år at være nok, og det samme gælder mellem ært/hestebønne og lupin. Der bør også gå tre frie år ved dyrkning af vinterraps af hensyn til knoldbægersvamp. Overholdes disse sædskifteanbefalinger ikke, kan resultatet blive, at der ikke kan dyrkes bælgsæd i marken i mange år.
Bælgsæd sørger selv for kvælstof, hvis der er aktive rodknolde på rødderne. Bakterier i rodknoldene trives bedst og er mest effektive ved et reaktionstal på ca. 6. Tag jordprøver efter høst og spred kalk i efteråret, hvis reaktionstallet er for lavt.
Tallene fra en ny jordprøve viser også, om der vil være behov for tilførsel af kalium til bælgsæden. Kalium kan udvaskes og skal derfor først tildeles lige før eller efter såning af bælgsæden.
Placering af bælgsæd i markplanen kræver planlægning. Bælgsæd og raps placeres først og skal være bestemt, før der sås vintersæd. Tag din rådgiver med i marken inden for de næste måneder og læg en plan for 2022.
Et før-høst-besøg giver mulighed for at planlægge og justere efterafgrøder og bekæmpelse af rodukrudt ud fra afgrødernes aktuelle tilstand. Bælgsæd konkurrer dårligt med kvik. Sørg for, at de marker, hvor der skal være bælgsæd i 2022, er fri for kvik.
Langtidsplanlægning kan anbefales, når det gælder raps og bælgsæd i sædskiftet. Fem til syv års planer vil forebygge ”hovsa-løsninger” og unødige begrænsninger i afgrødevalget.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.