Annonce

Annonce

Køer og kalve hygger i halmen i stalden

Der er en stigende opmærksomhed blandt økologiske mælkeproducenter på de etiske og velfærdsmæssige aspekter af at lade malkekøerne passe kalvene. Arkivfoto: Camilla Kramer

Mælkeproducent: Vi går ikke tilbage til et døgn

De første erfaringer i at holde ko og kalv sammen i tre uger efter kælvning er så positive, at metoden er kommet for at blive på Holmegaard i Havndal.

På Holmegaard mellem Randers og Hadsund har økologisk mælkeproducent Brian Hansen siden maj eksperimenteret med længere samvær mellem ko og kalv. "Hvis det går som nu, regner jeg med at fortsætte min linje og lade køer og kviekalve gå sammen i op til tre måneder og køer og tyrekalve i cirka tre uger. Vi går helt sikkert ikke tilbage til ét døgn," siger Brian Hansen til Bovi.

Brian Hansen driver 236 ha og har 160 årskøer. Han har udvidet med en velfærdsstald på 315 m2, der huser køerne med kalve i dybstrøelse. Når en ko har kælvet, går den et til to døgn alene med egen kalv og flyttes derefter til en fællesboks, hvor flere kalve kan patte den.

Efter tre uger fortsætter koen enten som ammetante eller vender tilbage til det lakterende hold. Fremover er det planen, at ammetanter skal overtage kalvene i alle tre måneder. I alt 100 kalve er gennem det nye system nu, og resultatet er høj grad af trivsel hos kalvene og næsten ingen diarré. Forekomsten af mælkefeber er desuden faldet i perioden.

"At ko og kalv går sammen, er det mest naturlige i verden, og vi bliver selv så glade af at gå i stalden og se, hvordan kalvene trives," siger Brian Hansen i Bovis reportage.

Flere artikler fra samme sektion

Honning-dynasti øger økologien trods bump på vejen

Biavler Mathias Hvam vil gøre al sin honning økologisk, men arbejdet er blevet sat to år tilbage, fordi hans økologiske bier blev smidt ud af naturnationalparkerne.

25-05-2023 10 minutter Biavl og honningproduktion

Ny duo skal styrke klimaværktøj

Seges Innovation og Icoel har indgået et samarbejde for at sikre fortsat udvikling af ESGreenTool.

25-05-2023 2 minutter Klima

Stor fødevareproducent gør op med aflivning af hanekyllinger

Som den første i Norden stopper en af Norges største fødevareproducenter med at aflive daggamle hanekyllinger i sin ægproduktion.

12-05-2023 3 minutter Æg og fjerkræ,   Udland,   Dyrevelfærd