Annonce

Annonce

Ko og kalv samme i stalden.

Mads Helms og Them Mejeri er i dialog om at lave en nicheproduktion af økologisk ost af mælk fra køer, hvor ko og kalv går sammen i tre-fire uger efter kælvningen. Foto: Jakob Brandt

Niche-ost skal bane vej for bedre dyrevelfærd for Mads Helms køer

Opførelse af en ny stald skal gøre det muligt at ko og kalv kan gå sammen i mindst tre uger, inden ammetanter i løbet af to uger gradvist overtager moderrolle for kalvene på Sommerbjerggård.

Allerede før coronakrisen brød ud, var Mads Helms i dialog med Them Mejeri om at udvikle et ostekoncept på basis af mælk fra køer, som går sammen med deres kalve i tre-fire uger, men for at nå det mål, er det nødvendigt at bygge en helt ny stald.

Som Økodagsvært var han igen i år mål for kritik af det animalske landbrug, da flere veganere benyttede Økodag til at lufte deres kritik af, at ko og kalv ofte kun går sammen i et døgn efter kælvningen i de økologiske stalde.

Det kan godt ærgre Mads Helms, at kritikerne netop benytter Økodag til at bringe deres kritik, da både Økologisk Landsforening og han selv løbende arbejder på at skabe de bedst mulige forhold for husdyrene.

Det forhold, at de økologiske køer kommer på græs, er i sig selv et godt eksempel på, at økologerne er indstillet på at øge dyrevelfærden hos køerne, men han er langt fra immun over for kritikken, og han forstår godt, at ko-kalv-problematikken kan vække stærke følelser hos nogle forbrugere.

Mads Helms har gennem flere år arbejdet med at udvikle et koncept, hvor ko og kalv går sammen i flere uger, inden de adskilles, og han er ikke i tvivl om, at det kan være med til at sikre en højere dyrevelfærd for både ko og kalv.

Faktisk arbejder han i øjeblikket på at udvikle et ostekoncept, som imødekommer nogen af kritikken, idet det skal være baseret på mælk fra køer, som går sammen med deres kalv i mindst tre uger.

"Jeg har tidligere i en periode praktiseret det, men det var vanskeligt at håndtere i de nuværende rammer," forklarer Mads Helms.

Derfor planlægger han at bygge en ny stald parallelt med den nuværende 5000 kvm store stald. Den nye stald bliver på ca. 2000 kvm med et mere fleksibelt staldsystem, hvor ko og kalv går sammen de tre første uger, inden en gradvis fravænning over et par uger. I uge 4 kan kalven die hos koen gennem en lem, og koen har mulighed for at slikke kalven, inden ammetanter gradvist overtager moderrollen for kalvene, som ifølge Mads Helms er ret ligeglade med, hvilken patte de drikke af, bare der er mælk nok.

Ifølge Mads Helms er kalvene ret ligeglade med, hvilke patter de drikker af - bare der er mælk nok, og det er der her.

Ifølge Torben Aarris, direktør på Them Mejeri er det endnu lidt for tidligt at melde noget meget konkret ud om planerne.

"Der kom lige en corona-krise på tværs, og vi har ikke engang givet det en arbejdstitel endnu. Men jeg tror, at der er en voksende interesse for nicheprodukter, og her kunne Mads Helms tanker meget vel være en af de veje, vi vælger at gå," siger mejeridirektøren.

Han glæder sig i den forbindelse over, at der tilsyneladende er en tendens i retning af, at flere forbrugere er villige til at betale lidt mere for produkter, der er med til at sikre bedre dyrevelfærd for produktionsdyrene.

Ifølge Mads Helms er økonomien ofte det springende punkt, når en fødevareproducent ønsker at gå foran, og han er endnu ikke færdig med at regne på, hvor meget mere han skal have for mælken, for at betale udgifterne til en ny og mere fleksibel dybstrøelsesstald.

"Udfordringen er at lave en ny model, hvor alle led i kæden får noget ud af det, men det er jo tit sådan, at de der går forrest, betaler en høj pris for det," siger han.

Flere artikler fra samme sektion

Restprodukt fra græsprotein ligner nyt vidundermiddel mod indvoldsorm

Produktionen af græsprotein kan vise sig at have en særdeles positiv sidegevinst fordi den græspulp der bliver til overs ved raffineringen måske kan hjælpe til at bekæmpe indvoldsorm. Det viser nye forsøg København Universitet har lavet i samarbejde med Aalborg Universitet.

20-02-2024 4 minutter

10.000 hektar mere mangfoldig natur i det danske landskab

Naturforvaltere har i stor stil søgt en naturordning, der har til formål at bevare naturområder og værne om biodiversitet.

15-02-2024 2 minutter

Dette skal du være obs på, når du handler med grovfoder

FAGLIGT TALT: Få en handelsaftale på plads i god tid, men sæt jer sammen inden - køber og sælger - så I kan få afklaret usikkerheder i aftalen, før den indgås.

14-02-2024 2 minutter Fagligt talt,   Foder