Annonce

Annonce

Der er tid til at tage sine forholdsregler på hjemmefronten og udnytte alle de kilder til godt og billigt protein, som bedriften selv råder over," siger kvægchef i ØRD Erik Andersen.

Landmænd skal forvente højere foderpriser resten af året

Ringe høst og COVID-19 presser priserne, men der er hjælp at hente fra sin egen mark, lyder rådet fra ØkologiRådgivning Danmark.

Ringe høst i Kina og udbredelsen af COVID-19 presser lige nu markedet for soja og hæver samtidig prisen på råvarer som solsikke og raps. Det betyder bl.a., at markedet er støvsuget for bælgsæd, og der er ikke udsigt til, at situationen ændrer sig i år.

Økologerne har imidlertid flere muligheder for at afhjælpe problemet, lyder det fra Erik Andersen, kvægchef i ØkologiRådgivning Danmark (ØRD) i en pressemeddelelse fra ØRD.

"Man skal ikke gå i panik. Der er tid til at tage sine forholdsregler på hjemmefronten og udnytte alle de kilder til godt og billigt protein, som bedriften selv råder over," siger han.

Den oplagte kilde til mere protein er kløvergræsmarkerne, som mange steder kan give både større udbytter og bedre kvalitet med en målrettet indsats. Det viser flere års erfaringer fra ØRDs rådgivningsforløb Eliteafgræsning og Elitegrovfoder.

Sådan skaffer du mere protein

God kvalitet af grovfoderet medfører, at der skal købes mindre foder ind for at holde energiniveauet.

  • Udnyt kløvergræssets protein. Når indholdet i græsset er højt, skal det udnyttes optimalt - juster fodringen efter det.
  • Få max græs i køerne. Øg afgræsningen om muligt i mængde og kvalitet.
  • Frisk græs på foderbordet hver dag. Friskhøstet kløvergræs indeholder mere protein end ensilage. Usnittet græs har bedst holdbarhed, og ædelysten er høj.
  • Pas godt på kløveren. Prioriter vand til kløvergræsmarkerne, hvis det er muligt - det fremmer kløver. Faste kørespor i græsmarken slider mindre på kløveren.
  • Overvej et ekstra slæt. Det giver lidt mere protein i ensilagen.
  • Indgå aftaler om køb af hestebønner/ærter/lupiner hos økologiske planteavlere i høst.
  • Overvej mere permanente samarbejder, der øger selvforsyningen med protein.

"Man skal i sommer holde mere end skarpt fokus på grovfoderkvaliteten. Der er mange steder, man kan sætte ind. Et ekstra slæt græs i år, frisk græs på foderbordet i stedet for ensilage, minimalt spild i alle led og en vandingsstrategi, der tilgodeser kløveren; det er alt sammen med til at øge proteinhøsten," forklarer Erik Andersen.

Mens de stigende priser presser mælkeproducenterne på økonomien, gavner det samtidig planteavlerne, som ellers har kæmpet med lave kornpriser. Hos ØRD vurderer man, at der bliver efterspørgsel på de hestebønner, som planteavlerne har sået, og der ses en begyndende tysk efterspørgsel på dansk bælgsæd fra den kommende høst.

"Lagrene er tomme, og der er basis for god afsætning af lupin, hestebønner, ært og raps. Det skal planteavlerne udnytte. Vi kan kun opfordre til, at danske husdyrproducenter og planteavlere finder sammen, handler med hinanden, og øger samarbejdet til gavn for begge brancher," siger Erik Andersen.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima