Annonce
Annonce
Økologiske landmænd mister 10 dage fra start af den store ansøgningsrunde om landbrugsstøtte, mens de venter på, at Landbrugsstyrelsen retter it-fejl i det nye tast-selv. Foto: Colourbox
Landbrugsstyrelsens nye tast-selv kokser: Økologer mister dagevis af ansøgningsrunde
Et nyt tast-selv skulle have gjort ansøgningen om landbrugsstøtte og indberetning af økologi nemmere, men det kokser fra start, og økologernes ansøgninger er ramt af en række fejl, der forsinker indsendelse.
Før weekenden var der over 50 beskeder på Landbrugsstyrelsens driftsstatus, som konsulenter og landmænd skal forholde sig til, når de arbejder i styrelsens nye tast-selv. Flere af fejlene er blokerende for indsendelse af fællesskemaet, som tæt på 40.000 landbrugere skal indsende i perioden 1. februar til 22. april.
Mens konsulenter og landmænd venter på, at fejlene bliver rettet, kan de ikke gøre andet end at tælle dagene, de mister af ansøgningsrunden.
”Jeg har ikke hørt om nogen, der har kunnet indsende ansøgninger for økologer endnu. Mange af fejlene bliver rettet i et servicevindue den 10. februar, men det kunne være rart, hvis det lå før, for nu har vi 10 dage færre til at gøre tingene færdige,” siger Claus Østergaard, plantechef i virksomheden ØkologiRådgivning Danmark, der skal indsende 800-900 ansøgninger for kunder inden fristen.
Fællesskemaet består både af den årlige ansøgning om landbrugsstøtte og for økologerne en obligatorisk indberetning af den økologiske produktion. Fejlene påvirker i særdeleshed økologerne, da det bl.a. er indberetningen af de nye sædskiftekrav, der driller i systemet.
"Beregningen af andelen af kulstofopbyggende og kvælstoffikserende afgrøder virker ikke. Derudover tror systemet, at vi anmelder efterafgrøder i permanent græs, og så kan vi ikke indsende ansøgningen," siger Claus Østergaard.
Nyt tast-selv
Det er ikke første gang, at tast-selv volder problemer, og sidste år måtte ansøgningsfriten udsættes på grund af mange nedbrud. Landbrugsstyrelsen har i år forsøgt at afhjælpe problemerne med et helt nyt tast-selv, der ifølge styrelsen også skulle være mere brugervenligt.
”Landbrugsstyrelsens ’Tast selv’ har fået en overhaling, der skal gøre det nemmere og mere enkelt at søge om landbrugsstøtte,” skrev styrelsen tilbage i september.
Claus Østergaard tror dog ikke, at de nyansatte i firmaet oplever systemet som særlig intuitivt. Derudover er en del af det nye design faktisk mere besværligt end det gamle.
”Designet på tilsagnssiderne har et meget smalt billede, så man skal scrolle ud til siden for hver enkelt mark for at sætte krydser. Selvom man gør skrifttypen mindre, bliver vinduet bare tilsvarende mindre,” fortæller han og tilføjer, at styrelsen har oplyst, at det løbende vil blive forbedret.
Selvom konsulenterne har mulighed for at gøre ansøgninger klar og lære det nye design at kende, dog uden at kunne indsende, så mener Claus Østergaard ikke, at det er hensigtsmæssigt at skulle have fat i samme ansøgning ad flere omgange.
Når fejlene forventeligt er rettet efter servicevinduet den 10. februar, så er ØkologiRådgivning Danmark ifølge Claus Østergaard derfor allerede bagud med omkring 100 ansøgninger, hvis arbejdsmængden skulle have været jævnt fordelt i perioden.
Forventer god ansøgningsrunde
Landbrugsstyrelsens IT-underdirektør Franci Susanne Johansen skriver i en mail til Økologisk Nu, at det helt lavpraktisk tager nogle dage at få rettet fejlene og testet løsningerne.
Trods fejlene, der rammer økologernes ansøgninger, så har hun og Landbrugsstyrelsen forventninger om en god ansøgningsrunde.
"Overordnet set er ansøgningsrunden kommet fint fra land. På nuværende tidspunkt er der kommet cirka samme antal ansøgninger som samme tid sidste år. Der er forskellige fejl, som løbende rettes. Vores forventning er, at vi får en god ansøgningsrunde, hvor langt de fleste får søgt uden større problemer," skriver Franci Susanne Johansen.
Hun skriver også, at der på nuværende tidspunkt ikke er overvejelser om udsættelse af fristen ligesom sidste år, da ansøgningsrunden i år på forhånd er gjort en uge længere.
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.