Annonce

Annonce

Landbrugsstyrelsen har sendt nye vejledninger i høring

Det er nu muligt at se de første udkast til vejledninger om de nye tilskudsordninger, som er sendt i høring. Heriblandt også et udkast til vejledningen om en ny etableringsstøtte til unge landbrugere.

03. januar 2023
Læsetid: 3 minutter
Traktor med græsrive

Fremover vil landmænd f.eks. kunne få ekstra tilskud, hvis de venter med omlægge græsmarken. Foto: Colourbox

Ved årsskiftet er en ny landbrugsreform, den såkaldte CAP, trådt i kraft. Med reformen følger en række nye tilskudsordninger, som landmænd kan søge i reformperioden 2023-2027.

Landbrugsstyrelsen har nu sendt udkast til vejledninger om tilskudsordningerne i høring. Det skriver styrelsen på sin hjemmeside, hvor der også er links til høringssiderne, hvor udkastene fremgår.

Nogle af de bagvedliggende bekendtgørelser har været forsinkede pga. folketingsvalget og den efterfølgende rekordlange regeringsforhandling, som satte det politiske arbejde på pause.

Nye tilskudsordninger

Den nye landbrugsreform indeholder en markant omfordeling af landbrugsstøtten, hvor en større andel af pengene fremover ligger i såkaldte bio-ordninger, som er tilskudsordninger, man kan opnå mod at opfylde visse betingelser.

F.eks. kan landmænd opnå tilskud til biodiversitet og bæredygtighed, hvis de udlægger mere ny natur end de påkrævede fire procent. Derudover kommer der et tilskud til miljø- og klimavenligt græs, hvor landmanden forpligter sig til ikke at omlægge græsmarken, foruden at der også kommer en tilskudsordning til varieret planteproduktion, hvor visse afgrøder er berettigede til et ekstra tilskud.

Den almindelige grundbetaling bliver fremover ens for alle på omkring 1.900 kr. pr. ha, og betalingsrettigheder er nu fortid.

Højere omlægningstillæg for alle økologer

Også det økologiske arealtilskud kommer til at se anderledes ud med den nye reform, medmindre man stadig har eksisterende tilsagn med senere udløb.

Med den nye bio-ordning for økologisk arealtilskud er der kun tale om et-årige tilsagn, hvor arealet skal være økologisk i hele kalenderåret. Det vil ikke længere være muligt at lave producentskifte uden overdragelse af tilsagn.

Omlægningstillægget stiger til 1.600 kr. pr. ha og er ikke længere forbeholdt nye økologer. Til gengæld skal arealet være økologisk i en årrække efterfølgende. Som økolog bør man derfor være opmærksom på, hvornår ens forpagtningskontrakter udløber, hvis man søger omlægningstillæg og vil undgå evt. tilbagebetalingskrav.

Etableringsstøtte til unge landbrugere

Landbrugsstyrelsen har desuden også sendt bekendtgørelsen og vejledningen om en ny etableringsstøtte til unge landbrugere i høring. Etableringsstøtten skal fremme generationsskiftet i landbruget, og nyetablerede fuldtidsbedrifter kan f.eks. få 745.000 kr. i engangsstøtte.

For at få støtten skal man opfylde et beregnet arbejdskraftbehov, der fremgår af bekendtgørelsen. Det skal man gøre i mindst tre år, efter pengene er udbetalt. Landbrugsstyrelsen skal have tinglyst pant i opretholdelsesperioden.

Derforuden skal man leve op til krav om bl.a. ejerandel, og man skal som minimum have den fireårige landmandsuddannelse.

Der er høringsfrist 12. januar 2023, og ingen udkast er endelige endnu.

Flere artikler fra samme sektion

Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

02-04-2025 4 minutter Fugleinfluenza

Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«

Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.

31-03-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.

Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.

29-03-2025 5 minutter Grise