Annonce

Annonce

Køer på stald spiser foder

Antallet af kvæg ventes at stige, hvis ikke der gribes ind politisk, vurderer Energistyrelsen i en ny fremskrivning. Foto: Colourbox

Landbrugets aftryk fylder mere og mere på Danmarks klimakonto

En ny fremskrivning viser, at landbruget om få år vil stå for næsten halvdelen af Danmarks samlede udledning af drivhusgasser. I 2020 lå andelen på en tredjedel. Energistyrelsen regner med, at antallet af kvæg i dansk landbrug vil stige.

I 2035 vil dansk landbrug stå for 44,88 pct. af Danmarks samlede udledning af drivhusgasser, hvis der ikke gribes politisk ind. Det er en stigning på ca. 7 procentpoint i forhold til 2020, da landbruget udgjorde 37,73 pct. af de danske udledninger.

Det viser en ny fremskrivning fra Energistyrelsen omtalt af bl.a. Altinget.

Tallene dækker over landbrugsprocesserne såsom håndtering af gødning og dyrenes metangasser samt landbrugsarealernes optag og udledning, men inkluderer ikke selve energiforbruget i landbruget eller gartneri, fiskeri og skovdrift.

Tallene viser imidlertid også, at landbrugets udledning faktisk ventes at falde frem mod 2035, så årsagen til, at andelen af udledningerne alligevel stiger, er, at de andre sektorers udledninger falder markant mere end landbrugets.

Ifølge Energistyrelsen ventes et fald i udledningen fra gødningshåndtering og gødskning på markerne, bl.a. som følge af de nylige politiske tiltag på området, samt et fald i udledningerne fra landbrugsarealerne, fordi kulstofrig jord udtages og vådlægges. Mineraljorderne forventes at have et CO2-optag fra 2020 til 2035, som skyldes udbyttestigning og tilførsel af halm og planterester fra bl.a. efterafgrøder.

Til gengæld regner styrelsen med et højere udslip af metan fra husdyrenes fordøjelse på grund af en forventet stigning i bestanden og øget mælkeydelse. Fra 2020 til 2030 ventes en stigning i antallet af malkekvæg fra 566.986 til 590.674 og en stigning i antal øvrige kvæg fra 1.120.575 til 1.140.204.

Flere metangasser

Energistyrelsen har også opjusteret de forventede udledninger af metan fra de danske biogasanlæg, efter at en undersøgelse sidste år viste, at anlæggenes metanudslip var højere end forventet. Lækageraten er dermed hævet fra 1 til 2,9 pct.

I rene tal udledte dansk landbrug 16,5 mio ton CO2-ækvivalenter i 2020. Medregner man landbrugets energiforbrug, skovdrift, gartneri og fiskeri var udledningen på 15,9 mio. ton CO2-ækvivalenter - altså lavere, fordi skovene optager CO2.

Tallet for landbrugsprocessernes udledning i 2035 ventes at falde til 13,2 mio. ton CO2æ. Hvis man tæller energiforbrug, skovdrift, gartneri og fiskeri med, ventes det at være på 14,4 mio. ton. Grunden til at udledningen falder, når man medregner skov i 2020, men stiger, når den medregnes i 2035, skyldes, at træernes klimagevinst svinder ind: De vil gå fra at være nettooptager til i enkelte år at være nettoudleder pga. øget høst og afbrænding af skov.

Landbrugets drivhusgasudledning*
Mio. ton CO2æ Andel af Danmarks udledning
2020 16,5 36,73 pct.
2035 13,2 43,88 pct.
Udledningen fra landbrug, skove, gartneri og fiskeri**
2020 15,9 35,39 pct.
2035 13,74 45,67 pct.
*landbrugsproduktionen og arealernes udledning og optag ekskl. energiforbruget

**landbrugsproduktionen og arealernes udledning og optag inkl. energiforbrug samt skovdrift, gartneri og fiskeri

Kilde: Energistyrelsen

Flere artikler fra samme sektion

30 års data viser, hvordan klimaet har ændret sig i Midtjylland

De seneste 30 år har budt på højere temperaturer og øgede mængder nedbør i Midtjylland, viser data fra en vejrstation ved Foulum. Det stiller krav til landbrugets omstillingsevne, siger forsker.

08-05-2024 3 minutter Klima,   Forskning

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima