Annonce
Annonce
Læg plan for forårsarbejdet nu
FAGLIGT TALT: Udnyt vintermånederne til at forberede dig på handlingerne i marken - både på ukrudtsstrategi og maskinkombination.

Det er nu, man blandt andet skal planlægge forårets ukrudtsstrategi. Arkivfoto: Økologisk Landsforening
Af: Jonas Høeg, planteavlsrådgiver ved ØkologiRådgivning Danmark
Det kan være godt at udarbejde en plan for alle marker med, hvilke handlinger der bør foretages i foråret og evt. i hvilken rækkefølge. Planen holder du gennem foråret de aktuelle forhold op imod.
Gå en tur i marken nu og se effekterne af efterårets behandlinger, afgrøder og efterafgrøder. Ud fra dette laver du en nærmere handlingsplan. Den kan være med til at sikre, at du ikke overser nogle vigtige forhold, hvis det bliver et travlt forår med skiftende vejrudsigt.
Planen skal selvfølgelig tilpasses sæsonens udsving, men den kan bidrage til, at du også får gjort nogle af de ting, som ellers let kan blive udskudt eller sprunget over, når der kommer andre udfordringer.
I markstyringsprogrammerne kan du lave en dyrkningsplan, hvor de planlagte handlinger indtastes. Den kan danne udgangspunkt i strategien for dyrkningen i sæsonen.
Stil spørgsmål til dig selv:
• Skal der strigles en, to eller tre gange i en mark, eller skal der strigles en gang og derefter radrenses en, to eller tre gange, og skal der sås efterafgrøder?
• Skal der hverken strigles eller radrenses, men i stedet sås efterafgrødeudlæg i en vintersæd, fx vinterrug?
• Skal en mark med rodukrudt harves inden pløjning, hvis føret er til det?
Dette er nogle af de spørgsmål, der kan føre til en plan for arbejdet, så der er noget at holde de aktuelle forhold op i mod og noget at prioritere efter.
Ligeledes er det her i vinteren, at du skal beslutte, om du har de rette maskiner til rådighed, om maskinstationen skal udføre nogle af opgaverne, eller om du skal investere i andet/nyt udstyr.
Flere overvejer pt. forskellige strigler, og hvis du skal indkøbe en ny, kan der være leveringstid at tage hensyn til, især hvis du ønsker en bestemt arbejdsbredde. Arbejdsbredden er vigtig, da striglen skal have en god kapacitet og passe med evt. gyllespor, så du fx kører en gang mellem gyllesporet og en gang i gyllesporet. Køres med en 24 m gyllevogn, er det oplagt at køre med en 12 m strigle.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.