Annonce
Annonce
Kom i gang for en million
I efteråret skal landbrugsskolernes afgangselever udvikle konceptet bag en landsbrugsvirksomhed, som kan realiseres for én million kr. I et erhverv, hvor det normalt koster et tocifret millionbeløb at etablere sig, kræver det kreative løsninger.

Peter Hermansen er projektleder for 'I gang for 1 miilion', og han er spændt på at se, hvilke kreative løsninger, som landbrugseleverne udvikler i løbet af efteråret. Foto: Jakob Brandt
’I gang for 1 million’ bliver kickstartet med en inspirationsdag d. 8. september på Godsbanen i Aarhus, hvor blandt andre borgmester Jakob Bundsgaard (S) taler.
Dette er udgangspunktet for et projekt, hvor landbrugsstuderende som et led i deres uddannelse skal udarbejde en forretningsplan for en landbrugs- eller fødevarevirksomhed med et budget på kun 1 mio. kr. De tre bedste idéer bliver belønnet med et legat på 10.000 kr.
»Hvis man vil være selvstændig landmand i dag, koster det mange millioner at etablere sig med egen bedrift. Vi håber på at åbne de studerendes øjne for, at der fremtidsmuligheder i landbruget udover store traditionelle produktioner. Målet er, at de unge vil se mulighederne i en bæredygtig idé eller serviceydelse,” siger Jens Peter Hermansen, projektleder for ’i gang for 1 million’ og økologikonsulent i Økologisk Landsforening.
Til kick off-arrangementet på Godsbanen kan de godt 90 agrarøkonomstuderende glæde sig til oplæg fra en række forskellige virksomheder og organisationer. Blandt andet fremtidsforsker Anne Skare Nielsen, direktør i Birch & Birch Flemming Birch, landbrugschef i Nordea Peter Hausgaard, Nicolai Jæpelt, crowdfunding chef i COOP, og flere andre.
Efter stor positiv opmærksomhed, er det nu tredje år, at Økologisk Landsforening sammen med landbrugsskolerne afholder ’I gang for en million’.
De studerende skal udarbejde en virksomhedsidé fra start til slut, og når den til sidst afleveres til dommerne, skal den være klar til at kunne eksekveres. Deres færdige rapport skal indeholde 16 fastlagte punkter og sætter krav til de studerende om, at de tager højde for markedets strømninger samt tendenser i tiden.
Flere artikler fra samme sektion
Virksomhed fjerner klimaskadeligt spagnum fra sit sortiment og erstatter det med et økologisk produkt
Det ødelægger biodiversiteten og udleder CO2 i store mængder, når spagnum graves op. Derfor vælger Materialepladsen nu at fjerne produktet fra alle pladser og erstatte det med økologisk pilekompost. Ifølge direktøren er det et spørgsmål om tid, før et forbud mod spagnum rammer Danmark.
Regenerativt jordbrug: Tre bud på hvordan man forstyrrer jorden mindst muligt
FAGLIGT TALT: Her er tre bud på, hvordan økologer kan bearbejde jorden efter de regenerative principper med minimal forstyrrelse og samtidig opnå kontrol med rodukrudt.
Innovationscenter vil dokumentere klimaaftrykket fra økologiske husdyr
Økologisk husdyrproduktion er kendetegnet ved mere græs og flere efterafgrøder i sædskiftet, færre dyr pr. hektar, en lavere mængde tildelt gødning, mindre foderimport og dyr på græs. Alle disse forhold kan have betydning for klimabelastningen fra produktionen.