Annonce
Annonce
Peter Hermansen er projektleder for 'I gang for 1 miilion', og han er spændt på at se, hvilke kreative løsninger, som landbrugseleverne udvikler i løbet af efteråret. Foto: Jakob Brandt
Kom i gang for en million
I efteråret skal landbrugsskolernes afgangselever udvikle konceptet bag en landsbrugsvirksomhed, som kan realiseres for én million kr. I et erhverv, hvor det normalt koster et tocifret millionbeløb at etablere sig, kræver det kreative løsninger.
’I gang for 1 million’ bliver kickstartet med en inspirationsdag d. 8. september på Godsbanen i Aarhus, hvor blandt andre borgmester Jakob Bundsgaard (S) taler.
Dette er udgangspunktet for et projekt, hvor landbrugsstuderende som et led i deres uddannelse skal udarbejde en forretningsplan for en landbrugs- eller fødevarevirksomhed med et budget på kun 1 mio. kr. De tre bedste idéer bliver belønnet med et legat på 10.000 kr.
»Hvis man vil være selvstændig landmand i dag, koster det mange millioner at etablere sig med egen bedrift. Vi håber på at åbne de studerendes øjne for, at der fremtidsmuligheder i landbruget udover store traditionelle produktioner. Målet er, at de unge vil se mulighederne i en bæredygtig idé eller serviceydelse,” siger Jens Peter Hermansen, projektleder for ’i gang for 1 million’ og økologikonsulent i Økologisk Landsforening.
Til kick off-arrangementet på Godsbanen kan de godt 90 agrarøkonomstuderende glæde sig til oplæg fra en række forskellige virksomheder og organisationer. Blandt andet fremtidsforsker Anne Skare Nielsen, direktør i Birch & Birch Flemming Birch, landbrugschef i Nordea Peter Hausgaard, Nicolai Jæpelt, crowdfunding chef i COOP, og flere andre.
Efter stor positiv opmærksomhed, er det nu tredje år, at Økologisk Landsforening sammen med landbrugsskolerne afholder ’I gang for en million’.
De studerende skal udarbejde en virksomhedsidé fra start til slut, og når den til sidst afleveres til dommerne, skal den være klar til at kunne eksekveres. Deres færdige rapport skal indeholde 16 fastlagte punkter og sætter krav til de studerende om, at de tager højde for markedets strømninger samt tendenser i tiden.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.