Annonce

Annonce

Jens Peter Hermansen rådgiver landmand på mark med køer.

Peter Hermansen er projektleder for 'I gang for 1 miilion', og han er spændt på at se, hvilke kreative løsninger, som landbrugseleverne udvikler i løbet af efteråret. Foto: Jakob Brandt

Kom i gang for en million

I efteråret skal landbrugsskolernes afgangselever udvikle konceptet bag en landsbrugsvirksomhed, som kan realiseres for én million kr. I et erhverv, hvor det normalt koster et tocifret millionbeløb at etablere sig, kræver det kreative løsninger.

’I gang for 1 million’ bliver kickstartet med en inspirationsdag d. 8. september på Godsbanen i Aarhus, hvor blandt andre borgmester Jakob Bundsgaard (S) taler. 

Dette er udgangspunktet for et projekt, hvor landbrugsstuderende som et led i deres uddannelse skal udarbejde en forretningsplan for en landbrugs- eller fødevarevirksomhed med et budget på kun 1 mio. kr. De tre bedste idéer bliver belønnet med et legat på 10.000 kr.

Økologisk Landsforening, Nordea Fonden, Danish Agro, Promilleafgiftsfonden og Coop Crowdfunding samt fem landbrugsskoler arbejder sammen om projektet ’I gang for 1 million’.

»Hvis man vil være selvstændig landmand i dag, koster det mange millioner at etablere sig med egen bedrift. Vi håber på at åbne de studerendes øjne for, at der fremtidsmuligheder i landbruget udover store traditionelle produktioner. Målet er, at de unge vil se mulighederne i en bæredygtig idé eller serviceydelse,” siger Jens Peter Hermansen, projektleder for ’i gang for 1 million’ og økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Til kick off-arrangementet på Godsbanen kan de godt 90 agrarøkonomstuderende glæde sig til oplæg fra en række forskellige virksomheder og organisationer. Blandt andet fremtidsforsker Anne Skare Nielsen, direktør i Birch & Birch Flemming Birch, landbrugschef i Nordea Peter Hausgaard, Nicolai Jæpelt, crowdfunding chef i COOP, og flere andre.

Efter stor positiv opmærksomhed, er det nu tredje år, at Økologisk Landsforening sammen med landbrugsskolerne afholder ’I gang for en million’.

De studerende skal udarbejde en virksomhedsidé fra start til slut, og når den til sidst afleveres til dommerne, skal den være klar til at kunne eksekveres. Deres færdige rapport skal indeholde 16 fastlagte punkter og sætter krav til de studerende om, at de tager højde for markedets strømninger samt tendenser i tiden.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet