Annonce

Annonce

Kløvergræsmark

Kløvergræsmark i sommerblomstring. Arkivfoto: Økologisk Landbrug

Kløvergræsmarken til vinter

En stor del af dine græsmarker skal også være i topform som græsmarker næste år, derfor er det vigtigt, at de bliver trimmet her i efteråret.


Af: Carsten Marcussen, ØkologiRådgivning Danmark


KRONIK: Der, hvor problemerne som oftest kan blive størst, er afgræssede marker, hvor der er totter med langt græs. Hvis der står et helt eller et halvt slæt, hvor marken måske er for blød, eller som du ikke har brug for til vinterfoder, kan det også blive et problem for markernes overvintring. Derfor tjek dine kløvergræsmarker her omkring 1. oktober og få et overblik over, hvor der skal sættes ind. Hvis der skal tages et slæt/afpudses, så bør det gøres senest 10.-15. oktober, så græs og kløver får lov at gro lidt igen inden vinter. Når man kører på marken, specielt i et vådt efterår som i år, kan man gøre stor skade på væksten, og desuden vil der blive dannet en masse lattergas, som er en særdeles skadelig klimagas.

Carsten Marcussen. Arkivfoto: ØkologiRådgivning Danmark

En bedre og billigere måde er at bruge kvierne, det er mere skånsomt for marken. De kan oftest gå ude indtil jul eller lige efter nytår. Forudsat naturligvis at de har nok godt foder, altså kløvergræs, så de trives og vokser, og at de har et tørt sted at ligge. Det er godt at have et flytbart skur, men gode læhegn og bevoksninger kan gøre det, så længe det er almindeligt dansk efterårsvejr.

Det vigtigste er at få afgræsningsmarkerne pudset af, så den ikke går til vinter med tuer af højt græs, for så får vi næsten helt sikkert bare pletter i marken efter sneskimmel. Det er også nemmest at sætte kvierne på de marker, der er hegnet.

De marker, der ikke er hegnet, er der måske heller ikke vand på? Nu drikker kvierne nok ikke så meget her i efteråret, men de skal jo have vand. Har du overvejet, om en vandings-vogn kan være en fornuftig investering? Køerne kan afgræsse længere væk fra stalden og æde mere græs, hvis der er vand ude på marken, så de ikke skal gå langt efter det.

Og så er der hegnet: Hvis ikke du har investeret i hurtigt opsætteligt og flytbart hegn endnu, så er anledningen der måske nu. Det kan gøre god gavn gennem hele vækstsæsonen, så man kan få lavet noget ordentligt foldskifte med rotationsafgræsning, hvor køerne hver dag får et nyt stykke friskt græs, hvor der ikke har gået kreaturer i mindst 15 dage – og gerne flere. Inspiration til hegns-grej kan fås, hvis man på internettet søger på: ”Øg udbytterne med nyt græs til køerne hver dag”, så kommer der en artikel fra fagmediet Økologisk frem, med referat fra et møde i Oksbøl om smarte hegnssystemer.

Det er meget vigtigt hele tiden at have for øje, at der ikke græsses for langt ned, græsset bør være 7-8 cm højt, når kreaturerne skal videre til næste mark eller på stald, af hensyn til marken men især af hensyn til at dyrene har nok at æde, det er meget vigtigt, at de ikke kommer ind og er afrakkede, fordi ikke har trivedes derude.

Flere artikler fra samme sektion

Overvældende interesse fra økologer for ny ordning, der skal give mere plads til naturen

Ansøgningsrunden for den nye ordning ’permanent ekstensivering’ er netop lukket, og interessen har været over alle forventninger. Noget tyder på at økologer er overrepræsenterede blandt de lodsejere, der har søgt ordningen, hvor arealer permanent tages ud af drift for at blive til ny natur.

02-01-2025 3 minutter Biodiversitet,   Klima,   Tilskud

Konsulent: Landbrugere skal næppe bekymre sig om forholdet mellem svampe og bakterier i jorden

Svampe og bakterier er vigtige komponenter i en sund dyrkningsjord, og mange regenerative ’skoler’ har bud på dyrkningsmetoder med fokus på svampe. Derfor har Innovationscenter for Økologisk Landbrug lavet et litteraturstudie, og forsøger at redegøre for, hvad der er op og ned i ’best practice’.

28-12-2024 6 minutter Jordfrugtbarhed,   Regenerativt landbrug

KMC-direktør: Der er ringe udsigt til økologisk kartoffelmel

Den voldsomme fremgang i produktionen af danske stivelseskartofler kommer ikke til at gavne økologien, spår KMC's direktør, Peter Burgaard. Vi har kigget på den økologiske kartoffelavls status i 2024, der efter år med nedgang nu har stabiliseret sig, alt imens målet har været at fordoble både arealet og udbyttet.

28-12-2024 9 minutter Planteavl,   Kartofler