Annonce

Annonce

En gruppe forskere står og ser på hestebønner

Især hestebønner varierer meget i tusindkornsvægt, hvorfor man skal være særligt opmærksom ved såning for at opnå det rette plantetal. Foto: Karen Munk Nielsen

Kend dit plantetal

FAGLIGT TALT: Særligt i bælgsæd, hvor tusindkornsvægten varierer meget, er det vigtigt at holde styr på, at man får sået den rette mængde ud, så der hverken bliver for få eller for mange planter.

Af: Mads Juul, planterådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

Meget af vårsæden er efterhånden etableret, og mange steder er den også kommet op. Det er derfor nu, at såarbejdet skal evalueres, og dette gøres bedst ved at optælle plantetallet i markerne.

En nem måde at gøre det på er ved at optælle planterne i én meter sårække. Derefter ganger man plantetallet med antallet af sårækker på én meter, altså otte, hvis man sår på 12,5 cm rækkeafstand.

Særligt i bælgsæd, hvor tusindkornsvægten varierer meget, er det vigtigt at holde styr på, at man får sået den rette mængde ud, så der hverken bliver for få eller for mange planter. Især hestebønner varierer meget i tusindkornsvægt, hvorfor man skal være særligt opmærksom ved såning for at opnå det rette plantetal.

I konventionelle landsforsøg blev der i 2017 hentet et nettomerudbytte på 10 hkg./ha ved at gå fra 20 til 40 planter/m2. Samtidig kommer man også let til at etablere for mange planter, hvis man ikke er opmærksom på tusindkornsvægten, hvilket giver unødvendigt forbrug af dyr såsæd.

Med de høje afregningspriser der er for tiden, er det derfor ekstra relevant være opmærksom på at få etableret det rette antal planter, så man henter det bedste udbytte og den bedste ukrudtskonkurrence.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima