Annonce

Annonce

Korn på gulvet i en hal

De økologiske kornpriser skal for nuværende drives af hjemmemarkedet og danskernes efterspørgsel på økologi. Foto: Colourbox

Ingen gaver fra grovvarebranchen

FAGLIGT TALT: Kornpriserne når ikke at rette sig i jubilæumsåret for Ø-mærket.

Af: Erik Kristensen, økologikonsulent i ØkologiRådgivning Danmark

De gode priser på økologisk bulk korn lader vente på sig. Så klart var budskabet fra grovvarebranchen, da den i sidste uge var inviteret til at fortælle om markedssituationen hos Økologisk Vækst på Sjælland.

Et større udbud af byg i Europa har sænket prisen, og malteventyret er slut; folk drikker ikke øl i samme grad som tidligere. Eksport til England er akut ikke-eksisterende med Covid-19-krisen som udslagsgivende. Dollarkursen har sænket amerikanernes betalingsevne, og svensk korn har overtaget eksportmarkedet i Europa. 

Om det var en skjult hentydning til, at der er plads til nye aktører i grovvarebranchen, skal være usagt. Men faktum er, at de økologiske kornpriser for nuværende skal drives af hjemmemarkedet og danskernes efterspørgsel på økologi.

Lokal afsætning og nicheproduktioner må fremover sikre den økologiske landmands økonomi.

Der var altså ingen gaver fra grovvarebranchen i anledning af Ø-mærkets 30 års fødselsdag. Innovative tiltag, som da raps til konsum blev lanceret for få år siden, udeblev.

På lidt længere sigt er der dog muligheder for at blive bulk leverandør på følgende områder:

  • Hestebønner og ærter til konsum vil blive efterspurgt i hele Europa.

  • Behovet for brødhvede er stødt voksende.

  • Bio- og Naturland-certificering i DK vil øge eksporten til Tyskland.

  • Spelt og glutenfri havre er en under vurderet niche.

  • Dyrkning af kvalitets såsæd til eksport har potentiale.

  • Sødlupiner kunne erstatte importen af soja.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet