Annonce
Annonce
Ingen gaver fra grovvarebranchen
FAGLIGT TALT: Kornpriserne når ikke at rette sig i jubilæumsåret for Ø-mærket.

De økologiske kornpriser skal for nuværende drives af hjemmemarkedet og danskernes efterspørgsel på økologi. Foto: Colourbox
Af: Erik Kristensen, økologikonsulent i ØkologiRådgivning Danmark
De gode priser på økologisk bulk korn lader vente på sig. Så klart var budskabet fra grovvarebranchen, da den i sidste uge var inviteret til at fortælle om markedssituationen hos Økologisk Vækst på Sjælland.
Et større udbud af byg i Europa har sænket prisen, og malteventyret er slut; folk drikker ikke øl i samme grad som tidligere. Eksport til England er akut ikke-eksisterende med Covid-19-krisen som udslagsgivende. Dollarkursen har sænket amerikanernes betalingsevne, og svensk korn har overtaget eksportmarkedet i Europa.
Om det var en skjult hentydning til, at der er plads til nye aktører i grovvarebranchen, skal være usagt. Men faktum er, at de økologiske kornpriser for nuværende skal drives af hjemmemarkedet og danskernes efterspørgsel på økologi.
Lokal afsætning og nicheproduktioner må fremover sikre den økologiske landmands økonomi.
Der var altså ingen gaver fra grovvarebranchen i anledning af Ø-mærkets 30 års fødselsdag. Innovative tiltag, som da raps til konsum blev lanceret for få år siden, udeblev.
På lidt længere sigt er der dog muligheder for at blive bulk leverandør på følgende områder:
Hestebønner og ærter til konsum vil blive efterspurgt i hele Europa.
Behovet for brødhvede er stødt voksende.
Bio- og Naturland-certificering i DK vil øge eksporten til Tyskland.
Spelt og glutenfri havre er en under vurderet niche.
Dyrkning af kvalitets såsæd til eksport har potentiale.
Sødlupiner kunne erstatte importen af soja.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.