Annonce

Annonce

Nærbille af gylle

Landbruget står for 94 pct. af ammoniakudledningen i Danmark, men hyppig udmugning og overdækning af gyllebeholdere kan være et af værktøjerne til at nedbringe udledningen. Foto: Colourbox

Hyppig udmugning og teltoverdækning skal sænke landbrugets forurening

Et ekspertudvalg er kommet med en række forslag til, hvordan dansk landbrug kan sænke sin ammoniak-forurening.

Udledningen af ammoniak øger risikoen for flere livstruende sygdomme, og derfor skal forureningen reduceres.

Danmark skal således reducere ammoniakudledningen med 24 pct. i 2020 i forhold til 2005 for at leve op til EU's NEC-direktiv, og nu er et ekspertudvalg kommet med en række forslag til miljøminister Lea Wermelin (S) om, hvad man kan gøre på området.

"Ammoniak-udledningen er et problem i forhold til luftforurening, som et stort antal danskere bliver syge af hvert år. Derudover kan ammoniakforurening være skyld i, at sjældne plantearter uddør," siger hun i en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Luftforureningen, som ammoniak bidrager til, kan give vejrtrækningsproblemer og bl.a. øge risikoen for hjertekarsygdomme, kræft, blodpropper og diabetes 2.

Landbruget står for den største andel

Indsatsen vil i særdeleshed foregå i landbruget, der står for 94 pct. af den samlede udledning, og Lea Wermelin forventer, at udvalgets forslag kan hjælpe med en reduktion "på kort tid". Forslagene vil nu blive drøftet med Folketingets øvrige partier.

"Landmændene har allerede gjort meget, men der er et stykke vej op til vores ambitiøse og nødvendige mål. Nu har vi forslagene fra udvalget, som skal drøftes politisk, og jeg vil også sammen med landbruget se på, om vi allerede nu kan gennemføre nogle af forslagene i fællesskab," siger Lea Wermelin.

Forslagene lyder bl.a.:

  • Krav om hyppig udmudning hos mink og høns

  • Frivillige aftaler om mindre råprotein i foder til slagtesvin og malkekvæg

  • Øget anvendelse af teltoverdækning af gyllebeholdere

  • En måned forlængelse af perioden, hvor det som udgangspunkt er forbudt at udbringe flydende husdyrgødning

  • En tilskudsordning til teltoverdækning af gyllebeholdere

Udvalget, der blev nedsat i januar i år, består af repræsentanter fra Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Seges, Dansk Agroindustri og Aarhus Universitet.

Flere artikler fra samme sektion

Artsrige græsblandinger har flere fordele på de økologiske kvægbedrifter - men hvilke er bedst?

Græsmarksblandinger med en stor diversitet og et balanceret indhold af græs, urter og bælgplanter kan have mange positive effekter, bl.a. kan de sikre stabile udbytter. Nyt projekt vil finde frem til de bedste blandinger.

01-05-2024 3 minutter Kvæg,   Afgræsning,   Biodiversitet

Nyt projekt vil udbrede den bedste praksis for landmandens økonomi

I et nyt projekt vil Innovationscenter for Økologisk Landbrug stille skarpt på landmandens økonomi og afdække, hvilke tiltag på bedrifterne der fører til de bedste resultater på bundlinjen.

01-05-2024 3 minutter Økonomi,   Nyt fra Icoel

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug