Annonce
Annonce
En af forberedelserne før høst er at tjekke, om dækkene kan klare en sæson mere. Foto: Karen Munk Nielsen
Høsten nærmer sig - er du klar?
FAGLIGT TALT: Det er godt givet ud at bruge tiden inden høst på forberedelse og dermed undgå tidstab og besvær i høsten.
Af: Mads Juul, planterådgiver, ØkologiRådgivning Danmark
Der går ikke lang tid, før høsten for alvor går i gang, og årets løn skal hentes ind, derfor er det også vigtigt, at den kommer sikkert i hus og på lager. Det er godt givet ud at bruge tiden inden høst på forberedelse og dermed undgå tidstab og besvær i høsten.
Mejetærskeren bør være ren og serviceret, så man undgår forurening med fremmede arter i den nye høst og unødige nedbrud undgås. Det samme er også relevant for kornvognene. Tjek om dækkene kan klare en sæson mere, så man ikke holder med et punkteret dæk på landevejen og sørg for at der ikke sidder nogle gamle kerner i et hjørne eller mellem brædderne. Særligt i kvalitetskorn skal der ikke mange fremmede kerner til at kassere et parti og dermed miste tillægget.
Sørg for at lageret er tømt og rengjort, så eventuelle skadedyr ikke kan overføres til den nye høst og ødelægger den.
Start blæsere og transportanlæg op nu og tjek at alt kører, som det skal, så eventuelle fejl kan udbedres, før høsten begynder. Det kan også være en god ide at gennemgå afgrøderne og beslutte, hvor på lageret de skal ligges ind. Her gælder det om at vurdere deres behov for tørring og beluftning.
Særligt frø stiller større krav til tørring og blæserkapacitet end korn, det er derfor vigtigt at lægge det ind på det tørreri, der passer bedst til at løse tørreopgaven - derefter kan man eventuelt flytte det efter endt tørring til at andet lager for beluftning, derved får man også vendt og luftet bunken, og tørreriet kan udnyttes til andre afgrøder.
Flere artikler fra samme sektion
Økologisk kornforædler: Konventionelle kornsorter er ensartede. Det er skidt for biodiversiteten og vores ernæring
En af årsagerne til biodiversitetskrisen er, at vi dyrker for få forskellige afgrøder i landbruget, og at de er for ensartede. Det skaber både problemer i naturen og ernæringsproblemer, fordi vi kommer til at spise for ensidigt, mener Anders Borgen, der arbejder på at udvikle robuste kornsorter til økologien. Særligt én af hans sorter hitter hos surdejsentusiaster.
Jordnørd fik en aha-oplevelse, da han blev rådet til at lugte til jorden
For ti år siden fik Hervé Lognonné en aha-oplevelse, da han besøgte en køkkenhave. Det ændrede fuldstændig hans syn på, hvordan man vurderer, om jorden er sund, og han advarer mod den gængse måde at dyrke jorden på i dag.
Dit økologiske æble kan snart blive dyrket med hjælp fra myrer
Myren kan blive et værdifuldt nyttedyr i den økologiske frugtproduktion, da de bekæmper både plantesygdomme og jager skadedyr. Et nyt projekt skal nu udvikle metoder til at integrere skovmyrer i plantager.