Annonce

Annonce

Der bliver høstet græs på marken

En af forberedelserne før høst er at tjekke, om dækkene kan klare en sæson mere. Foto: Karen Munk Nielsen

Høsten nærmer sig - er du klar?

FAGLIGT TALT: Det er godt givet ud at bruge tiden inden høst på forberedelse og dermed undgå tidstab og besvær i høsten.

Af: Mads Juul, planterådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

Der går ikke lang tid, før høsten for alvor går i gang, og årets løn skal hentes ind, derfor er det også vigtigt, at den kommer sikkert i hus og på lager. Det er godt givet ud at bruge tiden inden høst på forberedelse og dermed undgå tidstab og besvær i høsten.

Mejetærskeren bør være ren og serviceret, så man undgår forurening med fremmede arter i den nye høst og unødige nedbrud undgås. Det samme er også relevant for kornvognene. Tjek om dækkene kan klare en sæson mere, så man ikke holder med et punkteret dæk på landevejen og sørg for at der ikke sidder nogle gamle kerner i et hjørne eller mellem brædderne. Særligt i kvalitetskorn skal der ikke mange fremmede kerner til at kassere et parti og dermed miste tillægget.

Sørg for at lageret er tømt og rengjort, så eventuelle skadedyr ikke kan overføres til den nye høst og ødelægger den.

Start blæsere og transportanlæg op nu og tjek at alt kører, som det skal, så eventuelle fejl kan udbedres, før høsten begynder. Det kan også være en god ide at gennemgå afgrøderne og beslutte, hvor på lageret de skal ligges ind. Her gælder det om at vurdere deres behov for tørring og beluftning.

Særligt frø stiller større krav til tørring og blæserkapacitet end korn, det er derfor vigtigt at lægge det ind på det tørreri, der passer bedst til at løse tørreopgaven - derefter kan man eventuelt flytte det efter endt tørring til at andet lager for beluftning, derved får man også vendt og luftet bunken, og tørreriet kan udnyttes til andre afgrøder.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg