Annonce
Annonce
Flerdoblingen af prisen på kunstgødningskvælstof vil forøge efterspørgslen på husdyrgødning og anden organisk gødning. Arkivfoto: Økologisk Landbrug
Høj kvælstofpris skaber rift om gylle og udsæd af bælgsæd
FAGLIGT TALT: Prisen på kunstgødning er steget markant, og det vil lægge pres på lagre af organisk gødning og udsæd af bælgsæd. Det er derfor klogt at disponere i god tid.
Produktion af kvælstof i kunstgødning er meget energikrævende og er for det meste baseret på naturgas som energikilde. De stigende energipriser smitter derfor direkte af på kunstgødningsprisen. Flerdoblingen af prisen på kunstgødningskvælstof vil forøge efterspørgslen på husdyrgødning og anden organisk gødning.
Man kan også forvente, at efterspørgslen på udsæd af bælgsæd vil stige. Det skyldes, at de konventionelle landmænd forventes at dyrke færre kvælstofkrævende afgrøder som følge af deres høje gødningsomkostninger.
Situationen er den samme i vores nabolande, derfor vil import af bælgsædssåsæd være begrænset. Samtidig er mængden af økologisk udsæd ofte også begrænset. Det er derfor klogt allerede nu at få aftaler på plads om såsæden og husdyrgødning.
I ØkologiRådgivning Danmark har vi oplevet forespørgsler om brug af egen udsæd af smalbladet lupin, som er den almindeligt dyrkede lupin. Det kan oplyses, at smalbladet lupin faktisk ikke er på listen over de arter, man landbrugsmæssigt må opformere til eget brug. Foreningen Danske Sortsejere oplyser dog, at man blot skal indbetale sortsejerafgift, så vil brugen af egen udsæd være tilladt.
Brug af egen udsæd af bælgsæd kan være risikabelt. Spireevnen kan tage betydelig skade af for hård håndtering. Derfor skal spiretest indgå som beslutningsgrundlag, før man sår eget udsæd.
Flere artikler fra samme sektion
Overvældende interesse fra økologer for ny ordning, der skal give mere plads til naturen
Ansøgningsrunden for den nye ordning ’permanent ekstensivering’ er netop lukket, og interessen har været over alle forventninger. Noget tyder på at økologer er overrepræsenterede blandt de lodsejere, der har søgt ordningen, hvor arealer permanent tages ud af drift for at blive til ny natur.
Konsulent: Landbrugere skal næppe bekymre sig om forholdet mellem svampe og bakterier i jorden
Svampe og bakterier er vigtige komponenter i en sund dyrkningsjord, og mange regenerative ’skoler’ har bud på dyrkningsmetoder med fokus på svampe. Derfor har Innovationscenter for Økologisk Landbrug lavet et litteraturstudie, og forsøger at redegøre for, hvad der er op og ned i ’best practice’.
KMC-direktør: Der er ringe udsigt til økologisk kartoffelmel
Den voldsomme fremgang i produktionen af danske stivelseskartofler kommer ikke til at gavne økologien, spår KMC's direktør, Peter Burgaard. Vi har kigget på den økologiske kartoffelavls status i 2024, der efter år med nedgang nu har stabiliseret sig, alt imens målet har været at fordoble både arealet og udbyttet.