Annonce
Annonce
Høj kvælstofpris skaber rift om gylle og udsæd af bælgsæd
FAGLIGT TALT: Prisen på kunstgødning er steget markant, og det vil lægge pres på lagre af organisk gødning og udsæd af bælgsæd. Det er derfor klogt at disponere i god tid.

Flerdoblingen af prisen på kunstgødningskvælstof vil forøge efterspørgslen på husdyrgødning og anden organisk gødning. Arkivfoto: Økologisk Landbrug
Produktion af kvælstof i kunstgødning er meget energikrævende og er for det meste baseret på naturgas som energikilde. De stigende energipriser smitter derfor direkte af på kunstgødningsprisen. Flerdoblingen af prisen på kunstgødningskvælstof vil forøge efterspørgslen på husdyrgødning og anden organisk gødning.
Man kan også forvente, at efterspørgslen på udsæd af bælgsæd vil stige. Det skyldes, at de konventionelle landmænd forventes at dyrke færre kvælstofkrævende afgrøder som følge af deres høje gødningsomkostninger.
Situationen er den samme i vores nabolande, derfor vil import af bælgsædssåsæd være begrænset. Samtidig er mængden af økologisk udsæd ofte også begrænset. Det er derfor klogt allerede nu at få aftaler på plads om såsæden og husdyrgødning.
I ØkologiRådgivning Danmark har vi oplevet forespørgsler om brug af egen udsæd af smalbladet lupin, som er den almindeligt dyrkede lupin. Det kan oplyses, at smalbladet lupin faktisk ikke er på listen over de arter, man landbrugsmæssigt må opformere til eget brug. Foreningen Danske Sortsejere oplyser dog, at man blot skal indbetale sortsejerafgift, så vil brugen af egen udsæd være tilladt.
Brug af egen udsæd af bælgsæd kan være risikabelt. Spireevnen kan tage betydelig skade af for hård håndtering. Derfor skal spiretest indgå som beslutningsgrundlag, før man sår eget udsæd.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.