Annonce
Annonce
Får vi to til tre nætter med 10-12 grades frost i løbet af den næste måneds tid, vil der være mange rapsmarker, der udvintrer helt pga. det høje vækstpunkt på rapsen. Foto: ØRD
Hård nattefrost har skadet vækstpunktet i vinterrapsen
I begyndelsen af februar blev der målt ned til 15-20 graders frost. Derfor er mange rapsmarker nu lidt eller meget skadet af frosten.
Af: Poul Christensen, planterådgiver, ØkologiRådgivning Danmark
Vækstpunktet i vinterrapsen skal helst ikke skades af vinteren, det ser vi desværre dette forår.
Mange vinterrapsmarker blev for kraftige i efteråret 2020, da vi havde fantastiske vækstbetingelser for rapsen.
Den ideelle størrelse på rapsplanten i efteråret er, når rapsens pælerod er ca. 1 cm tyk, og planten har otte blade, og en pælerod, der er 8 cm. lang, og en plante, der er ca. 20 cm høj og med et vækstpunkt lige over jordoverfladen.
Mange rapsmarker var over 50 cm. høje og havde en pælerod på ca. 3 cm. tykkelse. Det betyder, at vækstpunktet i efteråret kom op i ca. 10 cm. højde. I begyndelsen af februar blev der målt ned til 15-20 graders frost. Derfor er mange rapsmarker nu lidt eller meget skadet af frosten.
Får vi to til tre nætter med 10-12 grades frost i løbet af den næste måneds tid, vil der være mange rapsmarker, der udvintrer helt pga. det høje vækstpunkt på rapsen.
Den 23. marts har vi afsat dagen til at lave markbesøg hos alle rapsavlere, der ønsker et markbesøg. Du kan bestille et markbesøg ved Linda Kristensen på mail: lkr@oerd.dk eller tlf. 76 60 24 61 Du vil derefter få en opringning af konsulenten, der vil lave markbesøget, for at aftale, hvornår på dagen der er besøg i marken.
Raps med et skadet vækstpunkt begynder nu at sætte sidegrene, der under optimale vækstforhold kan give et udbytte på 80 pct. af, hvad marken ellers ville give i udbytte. Derfor bør markerne ikke pløjes om på nuværende tidspunkt.
Ved markbesøget vil vi se på angreb af rapsjordloppe, der kan udvikle sig meget i en skadet vinterrapsmark.
Er der meget ukrudt i marken og uden mulighed for radrensning, kan kamille og hyrdetaske udkonkurrere rapsen og derved lave en stor opformering af ukrudtsfrø i marken.
Med de nuværende priser på foderkorn vil en rapsmark med ca. 1.000 kg. frø pr. ha. i udbytte være bedre end ompløjning.
I første halvdel af april bør den endelige afgørelse om pløjning foretages. Derfor bør rapsen ikke færdiggødes og tilføres svovl, før det er afgjort, om rapsen skal blive stående til høst 2021.
Flere artikler fra samme sektion
Overvældende interesse fra økologer for ny ordning, der skal give mere plads til naturen
Ansøgningsrunden for den nye ordning ’permanent ekstensivering’ er netop lukket, og interessen har været over alle forventninger. Noget tyder på at økologer er overrepræsenterede blandt de lodsejere, der har søgt ordningen, hvor arealer permanent tages ud af drift for at blive til ny natur.
Konsulent: Landbrugere skal næppe bekymre sig om forholdet mellem svampe og bakterier i jorden
Svampe og bakterier er vigtige komponenter i en sund dyrkningsjord, og mange regenerative ’skoler’ har bud på dyrkningsmetoder med fokus på svampe. Derfor har Innovationscenter for Økologisk Landbrug lavet et litteraturstudie, og forsøger at redegøre for, hvad der er op og ned i ’best practice’.
KMC-direktør: Der er ringe udsigt til økologisk kartoffelmel
Den voldsomme fremgang i produktionen af danske stivelseskartofler kommer ikke til at gavne økologien, spår KMC's direktør, Peter Burgaard. Vi har kigget på den økologiske kartoffelavls status i 2024, der efter år med nedgang nu har stabiliseret sig, alt imens målet har været at fordoble både arealet og udbyttet.