Annonce

Annonce

Kåde køer på Karensminde

For en bedrift med en leverance på 1,5 mio. kg. mælk årligt bliver et evt. tilskud fra Arla på 67.500 kr. Foto: Økologisk Landsforening

Har du hjerterne med i din planlægning?

FAGLIGT TALT: Arla vil give et tilskud til leverandører af mælk, der lever op til statens tre velfærdshjerter. Det er tid til at gøre sig nogle overvejelser.

Af Ekstern skribent
30. november 2020, 14:20
Læsetid: 2 minutter

Af: Birgitte Kjemtrup Høyer, kvægrådgiver hos ØkologiRådgivning Danmark

Arla har for nyligt meldt ud, at der gives 0,6 eurocent i tilskud pr. kg. leveret mælk, hvis man kan opfylde og tilmelder sig til levering af tre hjertet mælk.

For en bedrift med en leverance på 1,5 mio. kg. mælk årligt, er det altså et tilskud på 67.500 kr. Det er da værd at tage med, hvis man kan opfylde pladskravet på 8 m2 for stor race og 6,6 m2 for jersey.

Det kan jo gøres på mange måder. For nogen kan det være så simpelt som at reducere besætningen med et par stykker, for andre kan man give et lille areal uden for stalden, da 2 m2 gerne må være udeareal.

Ud over dette tiltag som man skal melde til inden 31. august 2025, er Arla også begyndt at kigge på lokalproduceret protein og længere tid mellem ko og kalv. De har ingen tidshorisont på disse to emner endnu. Dog skal det siges, at begge dele er opnåeligt, om end måske lidt bøvlet.

I hvert fald er det nye måder at tænke på.

Overvejer du f.eks., hvordan din markplan kan give mere protein? Eller tænker du mere over ko-kalv samværet, og hvordan du kunne løse det, uden at det går ud over kalvesundheden, og samtidig opnår den gode tilvækst, uden at du kommer til at mangle mælk i tanken? Alt andet lige er det godt at begynde på overvejelserne, så du er klar.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg