Annonce

Annonce

Jens Peter Hermansen rådgiver landmand på mark med køer.

Økologikonsulent Jens Peter Hermansen t.v. fra Økologisk Landsforening er en af de konsulenter, som er klar til at tilbyde omlægningstjek hos konventionelle landmænd, som overvejer en fremtid som økolog. Foto: Jakob Brandt

Gratis økologiske omlægningstjek i Langeland Kommune

Pressemeddelelse

Den stigende efterspørgsel på økologiske varer og ønsket om at samarbejde med landbruget om udvikling og vækst gør nu, at Langeland Kommune i samarbejde med Økologisk Landsforening tilbyder gratis, uforpligtende omlægningstjek til de landmænd, der ikke allerede er økologiske.

Danskernes økologiske forbrug bliver ved med at vokse og alle tal peger på, at efterspørgslen øges. Med en øget efterspørgsel er der brug for et større økologisk areal. Derfor tilbyder Økologisk Landsforening sammen med Langeland Kommune nu gratis, uforpligtende omlægningstjek til de landmænd, der ikke allerede er økologiske.

”Økologien har oplevet stor succes. Vi vil gerne bakke op om, at vores egne lokale producenter kan komme med på den rejse. Det er en rejse ind i fremtiden, hvor vi skal værne om natur og miljø og ikke mindst vores dyrebare drikkevand. Vi er ekstra sårbare på en ø og et økologisk omlægningstjek kan være vejen til at sikre, at vi altid har rent drikkevand på Langeland,” siger borgmester Tonni Hansen (SF)

Hos Økologisk Landsforening håber man på, at mange tager mod tilbuddet om et tjek af deres bedrift.

”Vi har brug for de økologiske producenter inden for alle grene. Både de store og de små producenter og det kan være afsættet, der gør det muligt at ny-etablere sig med specialproduktion og kulinariske oplevelser. Vi skal have flere, der dyrker frugt og grønt, vi skal have nogen, der vil ride med på den nye bølge med bælgfrugter og planteprotein til human ernæring ligesom der også efterspørges danskproduceret økologisk sukker," fortæller Jens Peter Hermansen, der er økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

En anledning til at afsøge muligheder

Det er Økologisk Landsforening, der foretager omlægningstjekkene, der er betalt af Fonden for Økologisk Jordbrug. Et omlægningstjek består i et besøg af en landbrugsfaglig økologikonsulent, som sammen med landmanden gennemgår gårdens produktions- og afsætningspotentiale i en økologisk version.

"Omlægningstjekket skal give landmanden et overblik over, hvad økologisk landbrug er. Vi får aflivet nogle myter, og det viser sig ofte, at mange kan få en god forretning ud af omlægning til økologi. Nogle går i gang med det samme, og andre har økologi med i tankerne fremadrettet. Samtidig er det en anledning til at afsøge muligheder, når landmanden planlægger bedriftens fremtid," siger Jens Peter Hermansen, projektleder i Økologisk Landsforening.

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima