Annonce
Annonce
Ved at have græs og kløver i sædskiftet, øger man jordens kulstofindhold. Lægger man det hele om til korndyrkning, tabes en del af kulstoffet igen. Arkivfoto: Økologisk Landbrug
Græs og kløver i marken har en stor klimagevinst
Der er en betydelig klimagevinst at hente ved få flere græs- og kløvermarker ind i landbruget og beskytte de eksisterende.
Flerårige afgrøder som græs opretholder fotosyntesen i længere tid og afsætter dermed mere kulstof i de dele af planten, som ikke høstes eller fjernes - og nu sætter forskere fra Aarhus Universitet tal på, hvor meget mere kulstof der potentielt kan lagres sammenlignet med en kornmark.
Forsøget blev anlagt i Foulum i 1987. Det består af et seks-marks sædskifte med to år med kløvergræs, som blev indført på et areal, hvor man tidligere havde dyrket korn. I 2006 blev eksperimentet opdelt i to; det ene sædskifte fortsatte med to år med kløvergræs, mens et andet sædskifte nu havde kløvergræs i fire år.
For sædskiftet med 1/3 kløvergræs i hele perioden steg jordens kulstofindhold, indtil en ny ligevægtstilstand blev opnået efter 20 år, hvorefter kulstofindholdet ikke ændrede sig yderligere. Den gennemsnitlige årlige lagring af kulstof ved at omlægge et areal, som tidligere blev brugt til korndyrkning, til et sædskifte med 1/3 kløvergræs blev bestemt til 0,25 ton per ha per år. For sædskiftet med 2/3 kløvergræs var gevinsten yderligere 0,20 ton per ha per år.
»Den større ændring i kulstoflageret i de første år er godt nyt i en klimasammenhæng, der er nemlig brug for virkemidler med en markant og hurtig effekt. Den dårlige nyhed er, at træerne ikke vokser ind i himlen. Efter 20 år har virkemidlet ikke længere en opbyggende effekt, men sædskiftet med 1/3 kløvergræs skal alligevel fastholdes for at opretholde niveauet. Hvis man f.eks. omlægger til korndyrkning, vil kulstofindholdet i jord hurtigt falde igen,« forklarer postdoc Johannes Lund Jensen i en pressemeddelelse.
Forskerne minder om, at det er mindst lige så vigtigt at beskytte jorde med et højt kulstofindhold som at øge kulstofindholdet yderligere, idet det generelt er hurtigere at tabe kulstof end at opbygge kulstof.
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.