Annonce
Annonce
Gyllen placeres i en ’pølse’ 12 cm nede i jorden, og majsen sås i ca. 6 cm’s dybde lige ovenover, så de spæde planter får maksimal gavn af næringsstofferne. Foto: Joachim Kjeldsen
GPS-placeret gylle hjælper majsen i gang
VIDEO: Maskinstationer, der kan placere gylle med GPS, hjælper f.eks. økologisk majs med at gro og vinde over ukrudtet. En ny video fra Økologisk Landsforening tager emnet op.
Majs er en af de økologiske afgrøder, der om foråret ofte har
svært ved at konkurrere med ukrudtet. Ud over at være flittig med radrenseren,
kan man forsøge at styrke majsens egen konkurrenceevne ved at sørge for, at
majsen får mest mulig gavn af gødningen og ukrudtet mindst mulig.
Det er filosofien bag GPS-placeret gylle, hvor en streng gylle lægges i 12 cm’s dybde samme sted, som såmaskinen senere placerer majskernerne i 6-8 cm’s dybde. Dermed får majsplanternes rødder hurtigt adgang til næringsstofferne, mens ukrudtsplanterne skal lede længere efter dem.
"Metoden har størst effekt, hvor forfrugten er korn. Der er slet ikke tvivl om, at den har effekt der," siger Lisbeth Knudsen, planterådgiver i ØkologiRågivning Danmark.
I en ny video – GPS-placeret gylle til majs- fra Økologisk Landsforening, fortæller Lisbeth Knudse om metoden, og vi ser majsplanter med og uden gylleplacering fra en afprøvning i praksis.
Videoerne er produceret i projektet Demonstration af nye økologiske løsninger II. Projektet er støttet af Promilleafgiftsfonden for Landbrug, Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikterne og Miljø- og Fødevareministeriet.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.