Annonce

Annonce

To høner går på en græsmark

Sygdommen kan være dødelig for tamfugle, og den kan smitte til mennesker. Risikoen for alvorlig infektion hos mennesker betragtes dog som relativt lav. Man bør dog undlade at røre døde vilde fugle. Foto: Colourbox

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

Dette er en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen. Den er ikke bearbejdet af redaktionen

​I både den danske og tyske del af Vadehavet har myndighederne de seneste dage fundet vilde fugle, som er konstateret smittet med en meget smitsom fugleinfluenza. Dansk Veterinærkonsortium arbejder nu på at undersøge, om det er samme type fugleinfluenza, som cirkulerede i Danmark fra efteråret 2020 til sommeren 2021.

"Det er meget alvorligt, at vi nu igen har fugleinfluenza i landet, så vi følger situationen nøje, da fugleinfluenza gør de vilde fugle til en trussel mod sundheden i tamfjerkræ," siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsens Center for Dyresundhed.

Mange rapporter om fund i udlandet

Myndighederne i mange andre europæiske lande samt Israel og Rusland har den seneste tid rapporteret om lignende fund. Fødevarestyrelsen forventer derfor, at efterårets fugletræk igen i år vil medføre smittespredning blandt de vilde fugle. Fundet af smittede fugle i Vadehavet kan tyde på, at fugleinfluenzaen har overlevet fra sidste sæson.

"Vi vil gerne have hjælp til at overvåge udviklingen, så vi opfordrer borgere, som finder døde eller syge fugle i naturen, til at tippe os om fundet via app'en 'Fugleinfluenza Tip' eller via Fødevarestyrelsens hjemmeside. Vi er specielt interesseret i at få oplysninger om fund, hvor der er flere døde ænder, gæs, svaner eller måger på ét sted. Og fund af enkelte døde rovfugle og kragefugle," siger Tim Petersen.

Sygdommen kan være dødelig for tamfugle, og den kan smitte til mennesker. Risikoen for alvorlig infektion hos mennesker betragtes dog som relativt lav. Man bør dog undlade at røre døde vilde fugle.

Smittebeskyttelse

Hvis man holder høns, gæs eller ænder, anbefaler Fødevarestyrelsen, at ejerne overholder få enkle krav til smittebeskyttelse, så som skift og desinfektion af fodtøj, inden man går ind i sin hønsegård. Endelig er det en god idé at afskærme eller overdække hønsegården, så vilde fugle ikke kan lande blandt fjerkræet. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man som følge af de nye fund gennemgår sin plan for smittebeskyttelse.

Jægere og andre, der færdes i naturen, anbefales at være ekstra påpasselige med hygiejnen, hvis de har været i kontakt med vildt, da de kan slæbe fugleinfluenza med hjem på både fodtøj, udstyr og med fuglevildt.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima