Annonce

Annonce

To høner går på en græsmark

Hobbyejere i den nyoprettede zone skal senest 7. februar 2020 registrere deres fjerkræ hos Fødevarestyrelsen på e-mail 10@fvst.dk og oplyse deres adresse, samt hvor mange høns de har. Foto: Colourbox

Fugleinfluenza fundet i økologisk hønsebesætning

Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza i et økologisk hønsehold i Nordjylland.

50.000 æglæggende høner skal aflives, efter at Fødevarestyrelsen har konstateret fugleinfluenza i et hønsehold nær Sæderup syd for Aalborg. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Der er tale om den lavpatogene fugleinfluenza af typen H5N1, der betragtes som mild og ikke anses som farlig for mennesker.

Den medfører heller ikke døden for de fleste fjerkræ, ligesom det ikke er alle, der viser sygdomstegn. Der er dog risiko for, at de inficerede dyr kan smitte andet fjerkræ, og at virus kan ændre sig til den højpatogene type med en dødelighed på op mod 100 pct. Det scenario skal aflivningen forhindre.

Styrelsen har desuden oprettet en zone med særlige restriktioner på én km uden om besætningen. Det betyder, at hverken private eller professionelle fjerkræejere i området må flytte fjerkræ, andre fugle samt æg ud af, ind i eller inden for zonen. Fjerkræ i zonen må gerne være udendørs. 

Hobbyejere i zonen skal senest 7. februar 2020 registrere deres fjerkræ hos Fødevarestyrelsen på e-mail 10@fvst.dk og oplyse deres adresse, samt hvor mange høns de har.

Alle fuglearter kan rammes af fugleinfluenza, men der er store variationer i de forskellige fuglearters følsomhed med hensyn til at udvikle egentlige symptomer på sygdommen. Kalkuner og høns er de mest følsomme, mens vandfugle generelt er langt mere modstandsdygtige, oplyser Fødevarestyrelsen på sin informationsside om fugleinfluenza.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg