Annonce

Annonce

To høner går på en græsmark

Hobbyejere i den nyoprettede zone skal senest 7. februar 2020 registrere deres fjerkræ hos Fødevarestyrelsen på e-mail 10@fvst.dk og oplyse deres adresse, samt hvor mange høns de har. Foto: Colourbox

Fugleinfluenza fundet i økologisk hønsebesætning

Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza i et økologisk hønsehold i Nordjylland.

50.000 æglæggende høner skal aflives, efter at Fødevarestyrelsen har konstateret fugleinfluenza i et hønsehold nær Sæderup syd for Aalborg. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Der er tale om den lavpatogene fugleinfluenza af typen H5N1, der betragtes som mild og ikke anses som farlig for mennesker.

Den medfører heller ikke døden for de fleste fjerkræ, ligesom det ikke er alle, der viser sygdomstegn. Der er dog risiko for, at de inficerede dyr kan smitte andet fjerkræ, og at virus kan ændre sig til den højpatogene type med en dødelighed på op mod 100 pct. Det scenario skal aflivningen forhindre.

Styrelsen har desuden oprettet en zone med særlige restriktioner på én km uden om besætningen. Det betyder, at hverken private eller professionelle fjerkræejere i området må flytte fjerkræ, andre fugle samt æg ud af, ind i eller inden for zonen. Fjerkræ i zonen må gerne være udendørs. 

Hobbyejere i zonen skal senest 7. februar 2020 registrere deres fjerkræ hos Fødevarestyrelsen på e-mail 10@fvst.dk og oplyse deres adresse, samt hvor mange høns de har.

Alle fuglearter kan rammes af fugleinfluenza, men der er store variationer i de forskellige fuglearters følsomhed med hensyn til at udvikle egentlige symptomer på sygdommen. Kalkuner og høns er de mest følsomme, mens vandfugle generelt er langt mere modstandsdygtige, oplyser Fødevarestyrelsen på sin informationsside om fugleinfluenza.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima