Annonce

Annonce

Kartofler ses på en mark

Frilægning af kartofler fører både til lyst skind, bedre holdbarhed og færre sygdomme. En ny video viser, hvordan frilægningen foregår. Foto: Skærmdump

Frilægning kan øge kartoffelkvaliteten

VIDEO: Lyst skind på kartoflerne er en af de kvaliteter, forbrugerne efterspørger, og frilægning kan være en af vejene hertil.

De økologiske kartofler skal have topkvalitet, hvis økologiske avlere vil være sikre på at få dem ind butikshylderne og på danskernes middagsborde. Lyst skind er blot en af mange kvalitetsparametre i kampen om forbrugernes gunst. 

Frilægning eller såkaldt to-trinsoptagning kan være en mulig vej til bedre kvalitet, fordi frilægningen både fører til lyst skind, bedre holdbarhed og færre sygdomme.

I en ny video fra Økologisk Landsforening – Frilægning af kartofler – kan man se, hvordan det foregår, og Anne Eriksen, økologirådgiver i ØkologiRådgivning Danmark, fortæller om arbejdet med at gøre de økologiske spisekartofler lækre for forbrugerne.

Potentialer ved frilægning

  • Mere tørre kartofler; bedre holdbarhed på lager

  • Lysere kartofler

  • Mindre sølvskurv o.lign.

  • Øget kapacitet på optager

  • Effektiv udnyttelse af de få gode optagedage sidst på sæsonen

Det er dog ikke altid muligt eller hensigtsmæssigt at frilægge kartofler inden optagning. Vejret skal være stabilt, og en ekstra mekanisk håndtering øger risikoen for skader. Maskinerne skal derfor tilpasses opgaven. For økologiske kartoflers vedkommende besværliggøres processen yderligere, hvis der er for meget ukrudt i marken.

"Vi har brug for at undersøge metoden yderligere i forhold til økologisk produktion. Måske har den et potentiale, nogle avlere med fordel kan udnytte," siger Anne Eriksen, der sammen med økologikonsulent Anton Rasmussen fra Økologisk Landsforening har arbejdet intenst i 2018 med dataindsamling og formidling af best practice for økologisk dyrkning af spisekartofler.

Det har bl.a. udmøntet sig i en ny dyrkningsvejledning.

Videoen er produceret i projektet Demonstration af nye økologiske løsninger II, der er støttet af Promilleafgiftsfonden for Landbrug, Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikterne og Miljø- og Fødevareministeriet.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet