Annonce

Annonce

Tyr af racen blåkvæg

Det bliver alligevel ikke lovligt at anvende racen blåkvæg ved inseminering af økologiske kvæg. Foto: Peter Van den Bossche, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Landbrugsstyrelsen i kovending: Forbud mod blåkvæg fortsætter alligevel

Landbrugsstyrelsen præciserer i en revideret økologivejledning, at forbuddet mod blåkvæg fortsat er gældende. Forbuddet var ellers blevet fjernet i den første vejledning for i år.

Landbrugsstyrelsen præciserer nu, at praksis og regelforståelse stadig er den samme som hidtil vedrørende brug af blåkvæg i økologien. Derfor genindfører de forbuddet mod at omlægge en produktion med ren blåkvæg eller dyr med 50 pct. blåkvæg eller mere.

Det oplyser styrelsen på sin hjemmeside.

Blåkvæg er oprindeligt en belgisk race, som giver store, kødfyldte dyr, der typisk også får større kalve, end andre racer gør.

Det har betydet, at man har oplevet en del kælvningsproblemer i form af bl.a. akutte kejsersnit, og af hensyn til dyrevelfærden har racen derfor været bandlyst i økologien.

Forbuddet, der nu genindsættes:

'Da der foretages flere kejsersnit og assisterede fødsler ved Dansk Blåkvæg (BLÅ) (tidligere Belgisk Blåhvidt Kvæg), må du ikke omlægge ren BLÅ eller dyr med 50 % BLÅ eller mere til økologisk produktion. Du må heller ikke inseminere med BLÅ i en økologisk besætning.'

Landbrugsstyrelsens praksis har været forklaret med et eksempel i vejledningen om økologisk jordbrugsproduktion, som er Landbrugsstyrelsens samlede vejledning om de regler, der følger af økologiforordningen samt økologiloven og bekendtgørelsen om økologisk jordbrugsproduktion.

I den første udgave af vejledningen for 2022 var eksemplet, der tidligere fremgik af vejledningen, udgået. Det er det eksempel, der altså nu genindsættes.

Ifølge styrelsen ønsker de trods det gældende forbud at tage den faglige vurdering op til overvejelse. Styrelsen vil derfor bestille et forskningsbidrag hos Aarhus Universitet for at tilvejebringe et opdateret fagligt grundlag til at vurdere, om brug af racen stadig er uforeneligt med økologisk produktion.


Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima