Annonce

Annonce

Landbrugsstyrelsen i kovending: Forbud mod blåkvæg fortsætter alligevel

Landbrugsstyrelsen præciserer i en revideret økologivejledning, at forbuddet mod blåkvæg fortsat er gældende. Forbuddet var ellers blevet fjernet i den første vejledning for i år.

04. marts 2022
Læsetid: 2 minutter
Tyr af racen blåkvæg

Det bliver alligevel ikke lovligt at anvende racen blåkvæg ved inseminering af økologiske kvæg. Foto: Peter Van den Bossche, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Landbrugsstyrelsen præciserer nu, at praksis og regelforståelse stadig er den samme som hidtil vedrørende brug af blåkvæg i økologien. Derfor genindfører de forbuddet mod at omlægge en produktion med ren blåkvæg eller dyr med 50 pct. blåkvæg eller mere.

Det oplyser styrelsen på sin hjemmeside.

Blåkvæg er oprindeligt en belgisk race, som giver store, kødfyldte dyr, der typisk også får større kalve, end andre racer gør.

Det har betydet, at man har oplevet en del kælvningsproblemer i form af bl.a. akutte kejsersnit, og af hensyn til dyrevelfærden har racen derfor været bandlyst i økologien.

Forbuddet, der nu genindsættes:

'Da der foretages flere kejsersnit og assisterede fødsler ved Dansk Blåkvæg (BLÅ) (tidligere Belgisk Blåhvidt Kvæg), må du ikke omlægge ren BLÅ eller dyr med 50 % BLÅ eller mere til økologisk produktion. Du må heller ikke inseminere med BLÅ i en økologisk besætning.'

Landbrugsstyrelsens praksis har været forklaret med et eksempel i vejledningen om økologisk jordbrugsproduktion, som er Landbrugsstyrelsens samlede vejledning om de regler, der følger af økologiforordningen samt økologiloven og bekendtgørelsen om økologisk jordbrugsproduktion.

I den første udgave af vejledningen for 2022 var eksemplet, der tidligere fremgik af vejledningen, udgået. Det er det eksempel, der altså nu genindsættes.

Ifølge styrelsen ønsker de trods det gældende forbud at tage den faglige vurdering op til overvejelse. Styrelsen vil derfor bestille et forskningsbidrag hos Aarhus Universitet for at tilvejebringe et opdateret fagligt grundlag til at vurdere, om brug af racen stadig er uforeneligt med økologisk produktion.


Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise