Annonce
Annonce
Forberedelserne til næste marksæson er startet
FAGLIGT TALT: Der er masser af ting på landbrugsbedriften, der kan og bør forberedes før næste sæson.

Der er nok at gå i gang med på marken den kommende tid. Eksempelvis kan bestilling af såsæd til foråret, både når vi taler hovedafgrøder og efterafgrøder, med fordel bestilles inden jul, så man er sikker på at kunne få de rigtige sorter. Foto: Colourbox
Af: Carsten Markussen, planterådgiver hos ØkologiRådgivning Danmark
Efterafgrøderne gror stadig, vintersæden er sået og gror godt til. Vekselhvede er ved at blive/være sået.
Og så er der alle de andre ting, der kan og bør forberedes før næste sæson:
Gylleaftaler er det nemmeste at få på plads nu, inden din samarbejdspartner for næste år begynder at tænke i alternativer.
Har du opbevaringsplads og tørringskapacitet nok til din avl i 2021? Hvis der er en lagerhal eller lade i nærheden, som ikke bliver benyttet, kan leje være en måde at få udvidet kapaciteten på. Hvis du skal sælge din avl i høst, får du ofte en lavere pris.
Undersøg markedet for de produkter, du har tænkt dig at avle. Hvad er priser og forventninger hos foderstoffen, og vil de lave kontrakter til fornuftige betingelser?
Jordprøver skal tages i de marker, hvor det er mere end 4-5 år siden sidst. Det er interessant at få analyseret for kulstofindhold i din jord, det koster kun ca. 80 kr./prøve.
Hvis der er dræn og grøfter, som ikke fungerer optimalt, og det er ret tydeligt nu, så skal der renses op og vedligeholdes.
Det er nu, du skal få lavet markplanen for næste år. Der er god tid, og du får overblikket på papir.
Bestilling af såsæd til foråret, både når vi taler hovedafgrøder og efterafgrøder, kan med fordel bestilles inden jul, så er man sikker på at kunne få de rigtige sorter.
Og så skal man også have et skarpt øje for, om sofaen bliver udnyttet godt nok.
Man skal f.eks. kun harve for kvik i den her tid, når kvikken har vokset sig frem med 3-4 blade - mange kører for ofte! Når det bliver skiftende frost- og tøvejr, kan man køre oftere for at frostsprænge og udtørre kvik.
Og til foråret kan der måske være god økonomi i at lade nogle efterafgrøde- eller græsmarker blive til grøngødningsmarker, hvis udbytteforventningen ikke er meget over 40 hkg./ha., og prisen ikke forventes højere end 130-140 kr.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.