Annonce
Annonce
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

Fødevarestyrelsen har nu registreret årets første danske tilfælde af fugleinfluenza i en hobbybesætning på Sjælland. Arkivfoto: Irene Brandt
En mistanke om udbrud af fugleinfluenza i en lille hønsebesætning med 24 høns blev tirsdag eftermiddag bekræftet af positive prøvesvar fra Statens Serum Institut. Besætningen bliver aflivet af dyrlæger fra Fødevarestyrelsen. Fundet af fugleinfluenza ændrer ikke på kravet om, at fjerkræ i hele Danmark skal være indelukket eller overdækket.
”Det er trist, at vi igen har fugleinfluenza i en fjerkræbesætning. På den anden side må vi glæde os over, at det til trods for høj risiko for smitte fra vilde fugle i noget tid er lykkedes for fjerkræejerne at holde fugleinfluenza fra døren,” siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Mette Kirkeskov Sie i en pressemeddelelse om årets første danske tilfælde af fugleinfluenza..
I december var antallet af vilde fugle med fugleinfluenza højt, og Fødevarestyrelsen indførte krav om, at alle danske besætninger med høns, ænder, kalkuner og andet fjerkræ skal lukkes inde eller overdækkes. Og indtil i dag har kravet om overdækning vist sig effektivt.
”Vi overvåger løbende situationen både i Danmark og i de omkringliggende lande og forventer at kunne ophæve overdækningskravet, når risikoen for smitte med fugleinfluenza vurderes middel eller lav igen,” siger Mette Kirkeskov Sie.
Beskyttelseszoner skal inddæmme smitte
Udbruddet i Gundsømagle medfører, at eksporten til tredjelande af fjerkræ og fjerkræprodukter fra Danmark kan blive påvirket.
Som sædvanligt har Fødevarestyrelsen oprettet en tre km beskyttelseszone og en ti kilometer overvågningszone rundt om den smittede besætning. I begge zoner skal fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. I zonerne er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle og fjerkræ, flytte fugle og produkter fra fugle inden for og ind og ud af zonen, medmindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse.
Vigtigt at følge råd og regler
Sygdommen kan blive spredt via vilde fugle, fugleafføring og døde fugle og blive bragt ind i fjerkræindhegninger, når deres ejere går ind til dyrene. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man rengør sine støvler, inden man går ind til fuglene.
Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere, at alle fugle bliver holdt i en indhegning, som er overdækket med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme i nærheden af foder og drikkevand og dermed smitte besætningen.
Hvis du ser høj dødelighed eller problemer med vejrtrækningen hos dine fugle, kan det være et tegn på fugleinfluenza. Du skal i så fald kontakte en dyrlæge.
Finder du en død fugl i naturen, som du tror kan være død af fugleinfluenza, kan du melde fundet til Fødevarestyrelsen på appen 'Fugleinfluenza Tip'.
Trusselsniveauet blev hævet før jul
Fugleinfluenza er en dyresygdom, som kan smitte alle fugle – især høns og kalkuner. Efter et stigende antal fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Danmark og Danmarks nabolande hævede Fødevarestyrelsen 19. december 2024 trusselsniveauet for fugleinfluenzasmitte fra middel til høj.
Det skete efter en periode med flere udbrud af fugleinfluenza i fjerkræbesætninger i blandt andet Nederlandene og Tyskland, lige syd for grænsen. Samtidig havde Fødevarestyrelsen konstateret, at smitten også fandtes i de vilde fugle i Danmark.
"Fugleinfluenza er en alvorlig sygdom for dyrene, der lider alvorligt, inden mange dør af smitten eller aflives for at sikre, at smitten ikke spredes," sagde Mette Kirkeskov Sie, da trusselsniveauet blev hævet.
Alene i 2024 aflivede Fødevarestyrelsen i samarbejde med blandt andet Beredskabsstyrelsen flere end 200.000 fugle og fjerkræ i danske besætninger.
Flere artikler fra samme sektion
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.
Ærtedyrkning på fremmarch: Sådan undgår du ærterodråd og sikrer høsten
Ærtedyrkning til konsum breder sig især blandt økologer. Men før man satser stort på det lille runde frø, er det vigtigt at sikre sig mod sygdomme – og især den meget destruktive ærterodråd.