Annonce

Annonce

Fødevarestyrelsen sætter fokus på klovsundhed

Fra september til november vil Fødevarestyrelsen kontrollere klovsundheden i malkekvægsbesætninger. Styrelsen sætter fokus på forebyggelse og behandling.

08. juni 2022
Læsetid: 2 minutter
Nærbillede af klove

Mindst ét årligt kloveftersyn skal foretages af en dyrlæge eller klovbeskærer, der ikke er ansvarlig for eller arbejder på bedriften. Foto: Sofie Skovsgaard

En række tilfældigt udvalgte mælkeproducenter kan fra september til november forvente at få besøg af Fødevarestyrelsens kontrollører, der vil se nærmere på besætningens klovsundhed. Det er en opfølgning på en tilsvarende kampagne i 2014, der viste problemer i 28 pct. af de kontrollerede besætninger. 

Det skriver landbrugsinfo.dk.

God klovsundhed er helt afgørende for at have god dyrevelfærd i en kvægbesætning, da mange klovlidelser er forbundet med betydelige smerter hos koen. Derfor fokuserer kontrolkampagnen på både forebyggelse og behandling af klovlidelser samt på håndteringen heraf. Det indebærer bl.a. også kontrol af medicinregistreringer i forbindelse med behandlinger.

På landbrugsinfo.dk lyder anbefalingen, at man forud for kampagnen bør gennemgå klovsundheden i besætningen, gerne sammen med en dyrlæge. Eksempelvis kan man gennemgå procedurer for at opdage og behandle akutte tilfælde af klovlidelser samt procedurer for anvendelse af sygeboks til halte køer.

Derudover vil det være godt, hvis man har en opdateret handlingsplan for ens håndtering af klovsundheden i besætningen.

Fødevarestyrelsen vil i kampagnen især have fokus på:

  • Forekomst og omfang af klov- og lemmelidelser.
  • Håndtering, behandling og medicinregistrering af køer med klovlidelser.
  • Om der er behandlingsfacilitet, så der kan løftes bagben på køerne.
  • Om der foretages to årlige kloveftersyn
    (husk, at mindst ét årligt kloveftersyn skal foretages af en dyrlæge eller klovbeskærer, der ikke er ansvarlig for eller arbejder på bedriften).

Kilde: landbrugsinfo.dk/retsinformation.dk

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise