Annonce

Annonce

Fødevarestyrelsen afviser pres fra økologer: Økologisk fjerkræ skal fortsat blive inde

Økologisk Landsforening og Foreningen Frit Fjerkræ presser på for, at økologisk fjerkræ atter kan komme ud, men de kommer til at vente lidt endnu, lyder det fra myndighederne.

19. maj 2021
Læsetid: 3 minutter

De økologiske høns og kyllinger går på stald på syvende måned, fordi trusselsniveauet for fugleinfluenza fortsat er for højt ifølge Fødevarestyrelsen.

Økologiske høns og kyllinger har været på stald i over et halvt år på grund af truslen fra fugleinfluenza, og det får nu økologer til at presse på for, at de atter kan lade dyrene komme ud. De kommer dog til at vente lidt endnu, lyder svaret fra Fødevarestyrelsen, der ikke vil ændre retningslinjer endnu.

"Fødevarestyrelsen følger løbende udviklingen i forekomsten af fugleinfluenza. Det afspejles bl.a. i den er senest udgivne trusselsvurdering d. 10. maj, der er udarbejdet pba. data fra 29. april 2021. Ifølge den trusselsvurdering er risikoen fortsat forhøjet. Fødevarestyrelsen vurderer fortsat trusselsniveauet, og forventer i løbet af maj at vurdere trusselsniveauet igen. Så snart trusselsniveauet vurderes som lavt, forventer Fødevarestyrelsen at ophæve de særlige beskyttelsesregler, der er sat i værk pga. den høje risiko. Men det vil være uforsvarligt at ophæve restriktionerne, før truslen er reduceret," skriver Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen i en mail til Økologisk Nu.

Lars Bredahl, formand for Æg- og Fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening, er en af de utålmodige producenter, der ønsker, at dyrene kan få lov at komme ud igen.

"Vi har 1,5 mio. høns, der har været lukket inde i et halvt år, og de trænger virkelig til at komme ud nu. Det er ikke mit indtryk, at der er de store velfærdsmæssige udfordringer rundt omkring endnu, men de har jo været vant til at komme ud, og det er et grundlæggende økologisk synspunkt, at dyrene skal ud," siger han.

Presset bliver større, i takt med at temperaturen stiger og duften af forår spreder sig i hønsehuse, og græsset lige udenfor bliver grønnere. Det begynder, at vise sig i form af problemer med stress, fjerpilning og kannibalisme.

— Økologisk Landsforening og Frit Fjerkræ i et brev til Fødevarestyrelsen

Mandag forsøgte Økologisk Landsforening sammen med Foreningen Frit Fjerkræ i et brev at få ophævet staldpligten - men forgæves.

"Der har ikke været noget udbrud i Danmark siden 21. april blandt besætninger. Beredskabsstyrelsen, der indsamler døde vilde fugle for Fødevarestyrelsen til undersøgelse for fugleinfluenza, melder om et markant fald i antallet af indsamlede døde fugle i maj i forhold til tidligere. Lige syd for den danske grænse, i Flensborg og Slesvig-Flensborg Amt, er restriktioner blevet ophævet 5. maj, og her må høns nu gå frit. Den 27. april blev restriktioner i Nordfriesland, der ligger lige syd for Tønder, ophævet i de fleste områder, og her må høns også gå frit," skriver foreningerne bl.a.

De har samtidig erfaret, at der ér velfærdsmæssige udfordringer forbundet med staldpligten:

"Presset bliver større, i takt med at temperaturen stiger og duften af forår spreder sig i hønsehuse, og græsset lige udenfor bliver grønnere. Det begynder, at vise sig i form af problemer med stress, fjerpilning og kannibalisme. Meldingerne kommer fra både store professionelle og hobbybesætninger," skriver de.

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise