Annonce

Annonce

Et biogasanlæg på en mark.

Nye biogasanlæg er på vej i Danmark, men økologirådgiver Michael Tersbøl forventer, at udbygningen af nye anlæg vil ske i et langsommere tempo efter 2021 grundet en politisk aftale. Genrefoto: Colourbox

Flere næringsstoffer er på vej til økologerne

Nye biogasanlæg skal sikre flere næringsstoffer til økologerne. Et nyt anlæg er på vej på Sjælland.

Der er en håndsrækning på vej mod de økologer, der har brug for næringsstoffer fra økologiske kilder.

Daka Denmark A/S er nemlig i gang med projektet Øgro Bio, der skal producere organisk gødning til det økologiske landbrug. Det fortalte Peter Dammegaard, der er market manager i Daka Denmark A/S, på den nylige Agromek-messe i Herning.

"Vi skal sikre økologerne en vigtig kilde af bæredygtig fosfor og øvrige næringsstoffer," sagde Peter Dammegaard, som også erkendte, at Daka Denmark A/S er sent ude med en løsning, men tilføjede:

"Vi håber at kunne lære af andres fejl."

Manglen på næringsstoffer er særligt et problem i det østlige Danmark, hvor de økologiske landmænd primært har planteavl, mens dem vestpå har den animalske produktion og dermed også bedre adgang til husdyrgødning. I økologien har man i flere år arbejdet på at udfase brugen af konventionel gylle, men målet kan kun nås, hvis der er tilstrækkeligt med næringsstoffer fra økologiske kilder.

Dakas anlæg vil blive opført på Sjælland, og når det er i fuld drift omkring 2020, forventes det at kunne levere 130.000 ton digestat hvert år svarende til mellem 6.500-9.500 nye hektar eller en bedre forsyning til de eksisterende.

Digestatens NPK-forhold vil være på 6:1:2 og vil være i flydende form med et tørstofindhold på ca. 5 pct. som salte og en meget lille fiberandel.

Dakas kommende anlæg ventes at kunne levere 130.000 ton digestat hvert år, fortalte Peter Dammegaard, der er market manager i Daka Denmark A/S. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Alle restprodukter, der håndteres, er på bilag 1 i økologiforordningen, og Daka vil desuden anvende en teknologi, som i forbehandlingen fjerner plast fra restprodukterne.

Peter Dammegaard mener dog ikke, at teknologien er i stand til at fjerne mikroplast, som efterhånden er en væsentlig kilde til plastforurening i naturen, men samtidig kun er sparsomt belyst af videnskaben.

Flere anlæg er på vej

Det er ikke kun Daka, der er på vej med en kilde til økologiske næringsstoffer. Efter Peter Dammegaards oplæg kunne Frank Rosager fra Biogasbranchen fortælle, at der er økologiske linjer på vej i en række konventionelle biogasanlæg. 

Trods det vil der ifølge ham fortsat være udfordringer med at skaffe næringsstoffer nok, såfremt udviklingen fortsætter med et voksende økologisk areal og dermed et større behov for næringsstoffer.

Michael Tersbøl fra ØkologiRådgivning Danmark vurderer, at der med den nuværende udbygning om tre år vil være mindst 15 anlæg rundt om i Danmark, som kan levere delvis økologisk biomasse til økologiske landmænd. 

Ifølge ham ser det dog ud til, at udbygningen af biogasanlæg i Danmark vil ske i et langsommere tempo efter 2021. Årsagen er, at Folketinget har vedtaget, at al biogasproduktion efter 2021 skal i en udbudsrunde, der bliver strammere reguleret end hidtil.

Flere artikler fra samme sektion

Artsrige græsblandinger har flere fordele på de økologiske kvægbedrifter - men hvilke er bedst?

Græsmarksblandinger med en stor diversitet og et balanceret indhold af græs, urter og bælgplanter kan have mange positive effekter, bl.a. kan de sikre stabile udbytter. Nyt projekt vil finde frem til de bedste blandinger.

01-05-2024 3 minutter Kvæg,   Afgræsning,   Biodiversitet

Nyt projekt vil udbrede den bedste praksis for landmandens økonomi

I et nyt projekt vil Innovationscenter for Økologisk Landbrug stille skarpt på landmandens økonomi og afdække, hvilke tiltag på bedrifterne der fører til de bedste resultater på bundlinjen.

01-05-2024 3 minutter Økonomi,   Nyt fra Icoel

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug