Annonce

Annonce

Køer på græs ved Sommerbjerg i Midtjylland

Økologisk mælkeproduktion kan godt tilrettelægges uden at bruge foder, der kan spises af mennesker, samtidig med at en høj mælkeydelse fastholdes. Arkivfoto: Henrik Hindby Koszyczarek

Feed no food-køer giver masser af mælk

Køer, der levede af kløvergræs og restprodukter som hvedeklid, mask og roeaffald, gav i et svensk forsøg masser af mælk.

Mælk kan i langt højere grad, end tilfældet er i dag, produceres på grovfoder og restprodukter. Det er i korte træk konklusionen på et svensk forsøg med malkekøer, der levede af kløvergræs og et ’kraftfoder’, der var sammensat af restprodukter fra fødevareproduktionen.

Køer og foder i det svenske studie var ikke økologisk, men studiet giver alligevel et tydeligt fingerpeg om, at økologisk mælkeproduktion kan tilrettelægges uden at bruge foder, der spises af mennesker, skriver Sveriges Lantbruksuniversitet i Info-Epok. Vel at mærke stadig med en høj mælkeydelse.

37 køer blev i forsøget delt i to grupper, der havde fri adgang til kløvergræsensilage og desuden fik hhv. seks og 12 kg tilskudsfoder dagligt bestående alene af bi- og restprodukter fra fødevareindustrien. Ydelsen i de to grupper var hhv. 33,9 og 36,3 kg EKM/dag, men forskellen er ikke statistisk sikker. Hertil var der ikke køer nok i forsøget. Køerne blev fulgt gennem en hel laktation. Mængden af kraftfoder påvirkede hverken fodereffektivitet, energibalance eller fertilitet.

Det er altså på ingen måde negativt for køer at leve uden sojaprotein og korn, men udelukkende af det, som mennesker ikke kan bruge som fødevarer; feed-no-food kaldes denne tankegang også.

Forsøget viser også, at det er muligt at opnå en høj ydelse med en høj andel af grovfoder. Ved den lave tildeling af tilskudsfoder var grovfoderprocenten 83. Forskerne bag studiet betoner da også, at forudsætningen for den høje ydelse er kløvergræs af høj kvalitet.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet