Annonce

Annonce

Køer på græs ved Sommerbjerg i Midtjylland

Økologisk mælkeproduktion kan godt tilrettelægges uden at bruge foder, der kan spises af mennesker, samtidig med at en høj mælkeydelse fastholdes. Arkivfoto: Henrik Hindby Koszyczarek

Feed no food-køer giver masser af mælk

Køer, der levede af kløvergræs og restprodukter som hvedeklid, mask og roeaffald, gav i et svensk forsøg masser af mælk.

Mælk kan i langt højere grad, end tilfældet er i dag, produceres på grovfoder og restprodukter. Det er i korte træk konklusionen på et svensk forsøg med malkekøer, der levede af kløvergræs og et ’kraftfoder’, der var sammensat af restprodukter fra fødevareproduktionen.

Køer og foder i det svenske studie var ikke økologisk, men studiet giver alligevel et tydeligt fingerpeg om, at økologisk mælkeproduktion kan tilrettelægges uden at bruge foder, der spises af mennesker, skriver Sveriges Lantbruksuniversitet i Info-Epok. Vel at mærke stadig med en høj mælkeydelse.

37 køer blev i forsøget delt i to grupper, der havde fri adgang til kløvergræsensilage og desuden fik hhv. seks og 12 kg tilskudsfoder dagligt bestående alene af bi- og restprodukter fra fødevareindustrien. Ydelsen i de to grupper var hhv. 33,9 og 36,3 kg EKM/dag, men forskellen er ikke statistisk sikker. Hertil var der ikke køer nok i forsøget. Køerne blev fulgt gennem en hel laktation. Mængden af kraftfoder påvirkede hverken fodereffektivitet, energibalance eller fertilitet.

Det er altså på ingen måde negativt for køer at leve uden sojaprotein og korn, men udelukkende af det, som mennesker ikke kan bruge som fødevarer; feed-no-food kaldes denne tankegang også.

Forsøget viser også, at det er muligt at opnå en høj ydelse med en høj andel af grovfoder. Ved den lave tildeling af tilskudsfoder var grovfoderprocenten 83. Forskerne bag studiet betoner da også, at forudsætningen for den høje ydelse er kløvergræs af høj kvalitet.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima