Annonce

Annonce

Farsø-landmand tænker utraditionelt

Han har ikke slået sin græsplæne i to år, og selv om der er 120 malkekøer på gården, kalder han sig planteavler. Det er et økologisk kvægbrug ud over det sædvanlige, man kan opleve, når Torsten Wetche 11. september inviterer indenfor på gården Hvanstrup.

05. september 2019
Læsetid: 2 minutter
To personer - den ene Torsten Wetche - står med køer og kalve på en græsmark

Torsten Wetche (t.v.) producerer græsmælk til Thise Mejeri. Den græsbaserede fodring passer som fod i hose til konceptet Feed no food, som gennemsyrer tankegangen på Hvanstrup. Foto: Jakob Brandt

Der er alle muligheder for at få udfordret sine vaneforestillingerne, når Økologisk Landsforenings fagudvalg for mælk og kød inviterer alle interesserede til åbent hus og kvægfaglige diskussioner hos Torsten Wetche den 11. september på gården Hvanstrup ved Farsø.

Torsten Wetche er måske mest kendt for at producere den mælk, der lander i Thise Mejeris kartoner med græsmælk. Han har imidlertid også i mange år været optaget af at udvikle en bæredygtig økologisk landbrugsproduktion. Det gør han bl.a. ved at vende den gængse forestilling om et kvægbrug på hovedet, for selv om der er 120 malkekøer på gården, betragter han sig som planteavler.   

”Mit udgangspunkt er, hvad vi grundlæggende lever af som landmænd. Det er fotosyntese og plantevækst. Alt hvad vi gør derefter, er spild af energi. Jeg driver derfor først og fremmest en økologisk planteavlsbedrift med konsumafgrøder. Det kræver noget kløvergræs i sædskiftet, og derfor er her også husdyr, men antallet af dyr er tilpasset arealet med græs, ikke omvendt,” forklarer Torsten Wetche.

Fra 170 til 120 malkekøer

Besætningen er derfor reduceret fra 170 til 120 malkekøer. Teknisk set kunne der være dobbelt så mange, hvis bedriften blev optimeret til mælkeproduktion.

”Gjorde jeg det, kunne jeg brødføde 1.000 mennesker. Nu kan jeg producere mad til 3.000,” konstaterer Torsten Wetche, der er inspireret af konceptet Feed no food.

Lige nu er han i gang med at høste kartofler, som i år er en af hovedafgrøderne foruden korn. Og så har han for resten ikke slået sin græsplæne i to år.

”Hvorfor dog bruge brændstof på ligegyldig græsslåning?” lyder hans klimavenlige forklaring.

Udover rundvisning og oplæg om driften byder dagen på to højaktuelle temaer i den økologiske kvægproduktion: klimatiltag og samarbejde om adgang til økologisk halm.

Arrangementet foregår 11. september kl. 9.30 til 14.30 på adressen Hornumvej 95, Farsø. Tilmelding til Økologisk Landsforening er nødvendig aht. forplejning.

Flere artikler fra samme sektion

Torsdag må hønsene igen komme ud i det fri

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen 1. maj kravet om, at fjerkræ og andre fugle i fangenskab skal være under tag eller lukket inde.

30-04-2025 2 minutter Fugleinfluenza

En æra i den danske mejerihistorie er forbi

En 137 år gammel æra sluttede tirsdag efter Them Andelsmejeris fusion med Arla. Mejeriet har i dag 13 andelshavere, hvoraf de fem er økologiske. Flere af gårdene er gået i arv gennem generationer og har været tilknyttet mejeriet siden starten i 1888.

29-04-2025 2 minutter Mejeri,   Kvæg

Hvor længe holder en økologisk malkeko egentlig? Det vil forskere nu undersøge

Et nyt projekt skal udvikle en model, som kan beregne den optimale holdbarhed for økologiske malkekøer, der ikke alene baseres på den økonomiske produktivitet, men også inddrager effekten på klimaet, dyrenes sundhed og velfærd.

29-04-2025 4 minutter Kvæg,   Forskning,   Dyrevelfærd