Annonce

Annonce

Får i marken

God appetit i ny fold. Efterlad 40-60 pct., så kommer græsset bedre i gang til næste gang. Foto: Uffe Worm

Fårene på Svanholm Gods græsser holistisk på 4. år

KRONIK: De dødbidte marker blomstrer op, og dyrene bliver sundere.

Af: Uffe Worm, fåreavler på Svanholm Gods


Selvfølgeligt koster det: mere hegning og flytning af dyr og vandkar. Gevinsten er heldigvis synlig: Græsvæksten på overdrevet bliver tættere og mere varieret. Foderudnyttelsen bliver bedre, og dyrene sundere. 

Med den holistiske praksis stimuleres naturens mangfoldighed, også til at fremme kulstofbindingen i jorden. Det eminente sammenspil mellem græssende dyr og planter fremmer humusdannelsen og forbedrer jordens vandholdningsevne.

I de seneste 15 år har jeg avlet systematisk på resistens mod indvoldsparasitter i fåreholdet med godt resultat. Med introduktionen af holistisk planlagt afgræsning er ormekurene gjort unødvendige. Sådan ser det i hvert fald ud de seneste par år. At der er parasitter til stede, kan jeg se i gødningsprøverne, men ikke på et sygdomsfremkaldende niveau. Tilvæksten er god og ingen tegn på syge dyr.

Parasitter er en af de sværeste plager at styre i fåreholdet. Ingen år er ens, men helt sikkert får lammene orm, hvis vi bare lader stå til. Ofte med mange dødsfald til følge. En ormekur svarer dog til at tisse i bukserne.

Uffe Worm, Svanholm. Foto: Uffe Worm

Hovedprincipperne i holistisk afgræsning er:

  • Mange dyr sammen i kort tid. Det aktiverer jordbiologien. Foldene skal være en størrelse, så de bliver afgræsset jævnt og resten trampet ned.

  • Dyrene flyttes ofte til renere folde (tre-fem dage i hver fold). Så bliver genvæksten ikke bidt af, før rødderne er gendannet.

  • Mange folde, så græsset har genskabt bladmassen, og rodnettet og dyrene ikke returnerer til et højt smittetryk. Alt efter årstiden er det fra tre til ni uger.

  • Græsset efterlades i pæn højde: gerne syv-otte cm. Parasitternes larver kravler som regel ikke højere op end fem cm, hvor de lægger sig i bladskeden. Det er helt fint at efterlade 40-50 pct. af bladmassen. Det fremmer den efterfølgende vækst.

  • Det er en fordel at veksle mellem får og andre dyrearter som køer og heste, der ikke er vært for de samme parasitter.

  • Styrk dyrenes immunsystem ved at sørge for godt huld og rolig håndtering.

  • Med en alsidig grønsvær, hvor der indgår tanninholdige planter (det kan f.eks. være cikorie og kællingetand) modarbejdes mange parasitter. Tanninen forhindrer parasitterne i at sætte sig på løbe- og tarmvæg.

  • Udvælg dyrene ud fra deres resistens over for parasitter. Først og fremmest ved at sortere de mest følsomme dyr fra. Et sådant avlsarbejde sker organiseret på de britiske øer, i Australien og New Zealand.

  • I yderste nødstilfælde kan man bruge ormekur. Det er nemt at vinde slaget og tabe krigen. Dyrenes immunsystem går i stå, mens kemikalierne virker, mange andre mikroorganismer i fordøjelsessystemet bliver også dræbt, mikrolivet i jorden påvirkes negativt af medicinresterne i gødningen. Kort sagt: Ormemedicin er giftig for omgivelserne.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud