Annonce
Annonce
Økologer har færrest problemer med halte køer
Fødevarestyrelsens dyrlæger fandt én til fem svært halte malkekøer i hver fjerde kvægbesætning.

Køer som aldrig kommer på græs har markant større problemer med halthed end de økologiske køer, viser kontrolkampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført. Foto: Colourbox
Klov- og lemmelidelser er et af de største sygdomskomplekser hos malkekvæget og er ifølge Fødevarestyrelsen årsag til betydelig smerte og lidelse for mange køer. Derfor har Fødevarestyrelsen været på kampagnekontrol i 150 kvægbesætninger.
Det fremgår af slutrapporten for kampagnen 'Halthed og klovsundhed i malkebesætninger'
Kontrollen viste, at der var markant større udfordringer med halte køer i de konventionelle besætninger end hos de økologiske køer, som kommer på græs i sommerhalvåret, oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
Selvom ca. halvdelen af de kontrollerede besætninger var økologiske, modtog de konventionelle mælkeproducenter 71 pct. af Fødevarestyrelsens sanktioner for håndtering af halte køer, mens kun 29 pct. landede hos økologerne.
Kontrolkampagnen blev gennemført i sommerhalvåret, hvor de økologiske køer er på græs, og ifølge Fødevarestyrelsens læger har køer på græs generelt bedre klovsundhed, end de køer, som lever hele livet i en stald.
Fremgang siden 2015-kampagne
”Ben og klove har stor betydning for køernes trivsel og sundhed. Nu har vi kontrolleret, om ejerne har fået bedre styr på pleje og behandling. Vi ser tydelig fremgang, siden vi sidst lavede en lignende kampagne i 2015. Der er dog stadig behov for en mere systematisk indsats fra ejernes og dyrlægernes side,” siger enhedschef Christian Strøyer, Fødevarestyrelsen.
I kampagnekontrollen har Fødevarestyrelsens dyrlæger vurderet 25 malkekøer fra hver besætning – inklusive køer, der ved gennemgangen blev fundet tydeligt halte. Dyrlægerne fandt én til fem svært halte malkekøer i hver fjerde besætning (24,7 pct.). I en enkelt besætning var hver fjerde af de undersøgte køer svært halte.
Alligevel oplyser Fødevarestyrelsen at tallene er markant bedre end i en tilsvarende kampagnekontrol fra 2015. Dengang var der tydeligt halte køer i mere end hver anden besætning (55 pct.). Resultaterne er dog ikke er fuldt sammenlignelige, da den seneste kontrol er baseret på et mindre udsnit af dyr fra hver besætning, oplyser Fødevarestyrelsen.
”Vi fandt ingen grove overtrædelser af reglerne, men 30 pct. af besætningsejerne fik indskærpelser. Vi gav flest indskærpelser for overtrædelse af reglerne om håndtering af de halte køer, men der var desuden overraskende mange bedrifter, som manglede en facilitet til klovbehandling,” siger Christian Strøyer.
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.