Annonce

Annonce

Køer står på række i en udendørs stald

På baggrund af nye undersøgelser anbefaler kvægforskere klart at fokusere på antallet af malkninger i tiden op til goldning frem for at reducere koens energioptag. Foto: Karen Munk Nielsen

Færre malkninger er bedste vej til afgoldning

Den højtydende kos velbefindende opretholdes bedst ved at fodre uændret og malke færre gange, konkluderer forskere ved Aarhus Universitet.

Det kan være svært at afgolde højtydende malkekøer, og praksis på området er formentlig meget varierende fra brat afgoldning til forskellige grader af foderreduktion og færre malkninger i en overgangsperiode.

På baggrund af nye undersøgelser anbefaler kvægforskere klart at fokusere på antallet af malkninger i tiden op til goldning frem for at reducere koens energioptag.

En del køer viser tegn på sult, når foderet rationeres, og effekten af færre malkninger er den samme som af foderreduktion, skriver Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet.

Fire strategier

  • Brat afgoldning - ingen reduktion i foder eller malkning inden goldning.

  • Reduktion i foder – to malkninger dagligt

  • Ingen foderreduktion – en malkning dagligt

  • Reduktion i foder – en malkning dagligt

Ved at gå fra to til en daglig malkning falder ydelsen 30 pct. Det samme sker ved foderreduktion, og kombinerer man de to, opnås en effekt på 45 pct. Foderreduktion mindsker desuden problemer med spændt yver og mælkeløb. Når forskerne alligevel ikke anbefaler foderreduktion, skyldes det hensynet til koen.  

"Når køerne allerede ved en moderat nedgang i energioptagelse viser tegn på sult, så tyder alt på, at den bedste måde at sænke mælkeydelsen ved afgoldning på, er at reducere malkefrekvensen frem for foderniveauet," siger projektleder og seniorforsker Mogens Larsen. 

Undersøgelsen omfatter 60 højtydende malkekøer, fire forskellige afgoldningsstrategier og måling af ydelse, stofskifte, spændt yver og mælkeløb, adfærd og sultfølelse.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima