Annonce
Annonce
Chefkonsulent Sven Hermansen fra Seges skulle overdøve tordenvejret, da han fortalte om sortsforsøget med vårbyg i Sønderjylland. Billedet viser også, at Sj 163188 er en høj bygsort. Foto: Irene Brandt
Der er brug for nye vårbygsorter
Jagten på sunde kornsorter, der både kan levere gode udbytter og dække af for ukrudtet, stopper aldrig.
Avlere af økologisk vårbyg kommer sandsynligvis til at interessere sig en del for sorten SJ 163188. Sorten klarede sig godt i GUDP-projektet 'FREJ', og i 2016 viste sorten i et forsøg med vårbyg, at den både kunne levere et stort udbytte og god ukrudtskonkurrenceevne ved skridning på 6 pct., hvilket var det bedste, der blev præsteret blandt de 21 sorter, der indgik i forsøget.
I år indgår SJ 163188 i den økologiske sortafprøvning hvor et forsøg ligger i Sønderjylland, som blev præsenteret i forbindelse med en markvandring ultimo juni.
»Evergreen har i mange år klaret sig rigtig godt; men meget tyder på, at denne sort ikke er så evergreen mere. I hvert fald er der begyndt at dukke bladplet op i sorten, så der er i høj grad brug for nye vårbygsorter til økologisk dyrkning,« sagde Sven Hermansen, chefkonsulent i Seges, Økologi Innovation, da han viste forsøget frem, som Seges står for sammen med Syddansk Økologi.
Hans kollega, chefkonsulent Inger Bertelsen, præsenterede SJ 163188 som én af de sorter, som er i værdiafprøvning, og som på sigt måske kan tage over, når sorten om nogle år er opformeret og klar til salg.
»Det er lykkedes os at komme med ind i forædlingsarbejdet på et tidligt stadium, hvor vi også kan bidrage med vores ønsker til økologiske vårbygsorter,« sagde Inger Bertelsen, som kan se mange positive sider af den nye sort fra Sejet Planteforædling.
Følgende sorter bliver afprøvet i dette forsøg:
- SJ163188
- Feedway
- Wish
- Evergreen
- Focus
- Accordine
- Dragoon
- Vårbyg blanding: Flair, RGT Planet, KWS Fantex og Laurikka.
»Sorten har markant bedre konkurrenceevne end de andre sorter, der indgik i FREJ; men desværre gik den i leje i Sejet Planteforædlings eget konventionelle forsøg.« sagde Inger Bertelsen.
Høj bygsort
I marken stod SJ-nummersorten side om side med andre vårbygsorter, hvor den skilte sig markant ud fra flokken i kraft af sine store højde.
»SJ 163188 er en sort, som ikke skal have for meget kvælstof. Den busker sig fint uden. Og får den for meget, vil den sandsynligvis ikke stå op til høst; men det er en pionérsort, som det er sjovt at arbejde med,« sagde Inger Bertelsen.
Blandt de andre sorter på forsøgsmarken tiltrak sorten Feedway sig også opmærksomhed.
Sorten har i forsøg i 2018 udmærket sig ved høje udbytter, god dækning af jorden samt resistens mod havrecystenematoder.
Vælg en vårbygsort, der:
- giver et stort og stabilt udbytte over flere år
- er resistent mod havrecystenematoder
- har resistens mod meldug
- har bedst mulig resistens mod bygrust, skoldplet og bygbladplet
- har svag tendens til nedknækning af aks og strå – er specielt vigtigt ved rækkedyrkning
- har et langt og stift strå uden at gå i leje
- er konkurrencestærk og dækker jorden tidligt.
Til maltbyg vælges en sort, der er accepteret af aftagerne.
Kilde: Oversigt over landsforsøgene 2018
»Men noget tyder på, at denne sort har tendens til nedknækning, og det er et problem, især hvis man dyrker på øget rækkeafstand og radrenser,« sagde Inger Bertelsen.
Blandinger helgarderer
I forsøget indgår et enkelt led med en vårbygblanding.
I projektet Mixbar stod Lars Kiær fra Københavns Universitet for udviklingen af fem nye sortsblandinger med hver fire komponentsorter, som ved samdyrkning i sortsblandinger kan bruges til aktivt at forbedre kornafgrøders ukrudtsundertrykkelse og næringsstofudnyttelse under økologiske dyrkningsforhold.
»Nogle af disse blandinger var ret lovende; men de gav ikke højere udbytter. Fordelene ved blandinger er, at de er mere robuste over for udsving i for eksempel vejr eller sygdomsangreb. Hvis den ene sort ikke klarer sig, er der andre sorter i blandingen, som kan tage over,« sagde Inger Bertelsen.
Den blanding, som er med i dette forsøg, er standartsortsblandingen, som bruges både i økologisk og konventionel afprøvning.
Den består af fire sorter, hvoraf kun én sort, Laurikka, indgik i mixbar.
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.