Annonce

Annonce

Mel, der ligner cement, kan måske være god plantenæring

Hos Flemming Skov i Skrydstrup har Københavns Universitet gang et forsøg med gletsjermel fra Maalutu i Grønland.

15. juli 2019
Læsetid: 2 minutter
Kig ned i en pose med gletsjermel

Gletsjermel ligner cement. Foto: Irene Brandt

Effekten af gletsjermel skal nu måles. Melet er blevet spredt på majs, som vokser på sandjord, og til næste år skal der være kartofler på denne mark, så effekten kan måles to år i stræk. 

På Syddansk Økologi og Seges Økologi Innovations markvandring i Sønderjylland fortalte chefkonsulent Sven Hermansen fra Seges Økologi Innovation om forsøget.

»Gletsjermel er et sediment fra de grønlandske gletsjere. Sedimentet er rigt på mineraler og indeholder: fosfor, kalium, magnesium, svovl, kalcium, siliciumoxid og aluminiumoxid,« sagde Sven Hermansen.

Gletsjermel indeholder:

  • S - svovl 0,02%
  • P - fosfor 0,05%
  • Mg - Magnesium 1,59%
  • K - Kalium 2,38%
  • Ca - Calcium 2,7%
  • Al2O3 - Aluminiumoxid 5,7%
  • SiO2- Silica 62,8%

»Det er et utraditionelt forsøg, som måske har mere karakter af støtte til grønlandsk forretningsudvikling. Hvis gletsjermelet viser sig at være en robust kaliumkilde, kan det give mening at bruge det, og det kan måske endda blive en forretning for Grønland,« sagde Sven Hermansen.

Han fortsatte:

»Indholdet i gletsjermelet af siliciumoxid er relativt højt. Silicium er ikke et essentielt plantenæringsstof, men litteraturen peger på, at det er generelt styrkende for planterne. Og samtidig sprøjter biodynamikerne jo masser af kiselpræparater på bladene af deres afgrøder.«

Sven Hermansen forventer ikke, at gletsjermelet vil ændre jordstrukturen på forsøgsmarken.

Flere artikler fra samme sektion

Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

02-04-2025 4 minutter Fugleinfluenza

Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«

Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.

31-03-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.

Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.

29-03-2025 5 minutter Grise