Annonce
Annonce
Gletsjermel ligner cement. Foto: Irene Brandt
Mel, der ligner cement, kan måske være god plantenæring
Hos Flemming Skov i Skrydstrup har Københavns Universitet gang et forsøg med gletsjermel fra Maalutu i Grønland.
Effekten af gletsjermel skal nu måles. Melet er blevet spredt på majs, som vokser på sandjord, og til næste år skal der være kartofler på denne mark, så effekten kan måles to år i stræk.
På Syddansk Økologi og Seges Økologi Innovations markvandring i Sønderjylland fortalte chefkonsulent Sven Hermansen fra Seges Økologi Innovation om forsøget.
»Gletsjermel er et sediment fra de grønlandske gletsjere. Sedimentet er rigt på mineraler og indeholder: fosfor, kalium, magnesium, svovl, kalcium, siliciumoxid og aluminiumoxid,« sagde Sven Hermansen.
Gletsjermel indeholder:
- S - svovl 0,02%
- P - fosfor 0,05%
- Mg - Magnesium 1,59%
- K - Kalium 2,38%
- Ca - Calcium 2,7%
- Al2O3 - Aluminiumoxid 5,7%
- SiO2- Silica 62,8%
»Det er et utraditionelt forsøg, som måske har mere karakter af støtte til grønlandsk forretningsudvikling. Hvis gletsjermelet viser sig at være en robust kaliumkilde, kan det give mening at bruge det, og det kan måske endda blive en forretning for Grønland,« sagde Sven Hermansen.
Han fortsatte:
»Indholdet i gletsjermelet af siliciumoxid er relativt højt. Silicium er ikke et essentielt plantenæringsstof, men litteraturen peger på, at det er generelt styrkende for planterne. Og samtidig sprøjter biodynamikerne jo masser af kiselpræparater på bladene af deres afgrøder.«
Sven Hermansen forventer ikke, at gletsjermelet vil ændre jordstrukturen på forsøgsmarken.
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.