Annonce

Annonce

Kig ned i en pose med gletsjermel

Gletsjermel ligner cement. Foto: Irene Brandt

Mel, der ligner cement, kan måske være god plantenæring

Hos Flemming Skov i Skrydstrup har Københavns Universitet gang et forsøg med gletsjermel fra Maalutu i Grønland.

Effekten af gletsjermel skal nu måles. Melet er blevet spredt på majs, som vokser på sandjord, og til næste år skal der være kartofler på denne mark, så effekten kan måles to år i stræk. 

På Syddansk Økologi og Seges Økologi Innovations markvandring i Sønderjylland fortalte chefkonsulent Sven Hermansen fra Seges Økologi Innovation om forsøget.

»Gletsjermel er et sediment fra de grønlandske gletsjere. Sedimentet er rigt på mineraler og indeholder: fosfor, kalium, magnesium, svovl, kalcium, siliciumoxid og aluminiumoxid,« sagde Sven Hermansen.

Gletsjermel indeholder:

  • S - svovl 0,02%
  • P - fosfor 0,05%
  • Mg - Magnesium 1,59%
  • K - Kalium 2,38%
  • Ca - Calcium 2,7%
  • Al2O3 - Aluminiumoxid 5,7%
  • SiO2- Silica 62,8%

»Det er et utraditionelt forsøg, som måske har mere karakter af støtte til grønlandsk forretningsudvikling. Hvis gletsjermelet viser sig at være en robust kaliumkilde, kan det give mening at bruge det, og det kan måske endda blive en forretning for Grønland,« sagde Sven Hermansen.

Han fortsatte:

»Indholdet i gletsjermelet af siliciumoxid er relativt højt. Silicium er ikke et essentielt plantenæringsstof, men litteraturen peger på, at det er generelt styrkende for planterne. Og samtidig sprøjter biodynamikerne jo masser af kiselpræparater på bladene af deres afgrøder.«

Sven Hermansen forventer ikke, at gletsjermelet vil ændre jordstrukturen på forsøgsmarken.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet