Annonce
Annonce
Farmdroid'en startede som et redskab for økologer, men nu satses der stort på en ny version med præcisionssprøjter rettet mod konventionelle. Modellen her er fra økologien. Foto: Uffe Bregendahl
Økologiske Farmdroid satser stort på model til konventionelle med sprøjtegift
Den autonome soldrevne landbrugsrobot Farmdroid var oprindeligt udviklet til økologien, men nu investerer det danske firma 80 mio. kr. i en model, der har monteret præcisionssprøjtning.
Den soldrevne Farmdroid er blevet populær blandt økologerne, fordi den selv kan så afgrøder som sukkerroer og raps, og derefter passe dem stort set uden manuel arbejdskraft, indtil plantere er store nok til selv at klare kampen mod ukrudtet.
Men nu satser firmaet stort på det konventionelle landbrug ved at montere et præcisionssprøjtesystem, der ifølge selskabet kan være med til at reducere brugen af pesticider.
Efter at have bevist sin effektivitet primært på økologiske gårde åbner den nylige introduktion af punktsprøjtning nu døren til bredere anvendelse i konventionelt landbrug.
— Pressemeddelelse fra Farmdroid
Virksomheden skriver i en pressemeddelelse at ’efter at have bevist sin effektivitet primært på økologiske gårde åbner den nylige introduktion af punktsprøjtning nu døren til bredere anvendelse i konventionelt landbrug. Med mekanisk ukrudtsbekæmpelse reducerer Farmdroid brugen af visse pesticider med op til 100 pct. sammenlignet med konventionelle metoder.’
Firmaet har fået et kapitaltilskud fra tre investrorer, og finansieringsrunden blev ledet af Convent Capital med deltagelse af EIFO og Navus Ventures, hvilket giver i alt næsten 80 mio. kr.
Om FarmDroid
Virksomheden blev grundlagt af brødrene Jens og Kristian Warming fra Vejen, som selv byggede den første prototype af skrotdele. I dag er Farmdroid verdens bedst sælgende så- og lugerobot med over 500 solgte robotter i mere end 20 lande på tre kontinenter. Fremdriften leveres af elektriske motorer, der drives af solpaneler monteret over robotten.
"Vi er utroligt stolte over at have lukket denne investering, som vil styrke Farmdroids position og give muligheder for at udvikle og udvide brugen af landbrugsrobotter. Denne investering bidrager både med kompetencer og finansielle ressourcer, der er dedikeret til at skalere forretningen, øge vores gennemslagskraft og fremme bæredygtige og økonomisk attraktive løsninger til landbruget," siger René Jannick Jørgensen, CEO ved Farmdroid.
Ifølge pressemeddelelsen er grundlæggerne glade for at kunne byde de nye investorer velkomne, så de kan komme med på Farmdroids vækstrejse.
"I processen har det været vigtigt for os at finde de rigtige partnere, der forstår Farmdroid's dna, deler vores vision og ønsker at være med på den rejse, der ligger foran os. Vi har passeret 500 robotter - nu er den næste milepæl 1.000," lyder det i en fælles udtalelse fra Jens og Kristian Warming, grundlæggerne af FarmDroid.
Flere artikler fra samme sektion
Fire års forsøg viser, at stribedyrkning har mange gavnlige effekter, men også visse udfordringer
Gennem fire år har Innovationscenter for Økologisk Landbrug og andre partnere undersøgt muligheder for og effekter ved stribedyrkning. Metoden har især vist sig at fremme funktionel biodiversitet, der kan sikre mere robuste udbytter.
Godsejer bliver en del af Naturmælk
Godsejer Ditlev von Littichau fra Tjele Gods er nu kommet med på listen over de 27 landmænd, der sammen ejer det økologiske mejeri Naturmælk. Dermed får mejeriet lukket det hul, som flere pensionerede økologer har efterladt sig i andelsmejeriet.
Landmænd kan få gratis tjek af deres bedrift i 2025
I år har konventionelle landmænd mulighed for et gratis omlægningstjek, hvis de overvejer økologien, mens økologer kan få et gratis udviklingstjek, hvis de ønsker at udvikle og fremtidssikre deres bedrift.