Annonce

Annonce

Gulrust i vårbyg

SEW 17-3002 SW var tydeligt angrebet af gulrust i forsøgsledet i Sønderjylland. Foto: Irene Brandt

Bygfluelarver og gulrust udfordrer vårhveden

Økologisk vårhvede fylder ikke meget i landbrugslandet, og afgrøden afsættes afhængigt af proteinindholdet enten til brødkorn eller fjerkræfoder.

På Seges og Syddansk Økologis nylige  markvandring i Sønderjylland fik deltagerne lejlighed til at se et forsøg med tre økologiske vårhvedesorter: Jack, Thorus og nummersorten SEW 17-3002 SW. 

Sidstnævnte spåede chefkonsulent Inger Bertelsen fra Seges Økologi Innovation ikke en fremtid i det økologiske landbrug, for sorten har vist sig at være meget modtagelig for gulrust, hvilket også var tilfældet i forsøgsledet. Dog med den tilføjelse, at gulrust i år kan findes på mange økologiske vårhvedemarker.

»17. juni viste registreringer i observationsparcellerne, at der i nummersorten var 2,7 pct. gulrustdækning, mens Jack og Thorus lå på henholdsvis 0,5 pct. og 1,5 pct.,« fortalte Inger Bertelsen.

I tidligere forsøg har alle Jack og Thorus ligget ens i udbytterne.

Udfordringer

Forsøgsmarken har fået 50 kg udnyttet N pr. ha, hvilket chefkonsulent Sven Hermansen fra Seges Økologi Innovation vurderede var i underkanten af, hvad en vårhvedemark har brug for.

I forvejen kæmper avlerne af økologisk vårhvede med bygfluelarver, som ved hårde angreb kan halvere udbytterne på markerne.

Sidste år havde besøgsværten sået sin vårhvede om efteråret.

»Vi arbejder med at udnytte, at visse vårhvedesorter er vekselhveder, hvor vi sår om efteråret og lader planten overvintre. Konventionelle forsøg peger på, at vi ved såning i oktober/november kan opnå markante udbyttefordele. Hveden busker sig mere, og det er dét, vi leder efter. I tilgift får vi en ca. 14 dage tidligere høst, og en mulighed for at komme bygfluelarverne i forkøbet,« sagde Inger Bertelsen.

Flere artikler fra samme sektion

Solceller på marken kan øge biodiversiteten og tiltrække truede fugle

Solcellefarme kan være habitater for truede fugle, hvis de forvaltes rigtigt. Et nyt britisk studie viser, at landbrugsmarker med solceller og varieret natur har langt flere fugle og højere biodiversitet end intensivt dyrkede marker - samtidig kan de sikre landmanden en stabil indkomst.

21-02-2025 4 minutter Energi,   Udland,   Forskning

Forskningsprojekt om grise søger deltagere

Øget fravænningsvægt giver mere robuste dyr, som kan give et større økonomisk afkast. Innovationscenter for Økologisk Landbrug sætter i et nyt projekt fokus på fodring af pattegrise i faremarken og vil derfor gerne have input fra landmændene selv.

19-02-2025 2 minutter Grise,   Forskning,   Foder

Ny udvikling for fugleinfluenza i amerikanske køer er en "game changer", siger dansk professor

Det tyder på, at en vildfugl nu for tredje gang har smittet en ko med fugleinfluenza i USA, og det skærper risikovurderingen. Endnu er der ikke påvist fugleinfluenza i kvæg herhjemme, men myndighederne holder øje.

18-02-2025 8 minutter Sygdom,   Kvæg